INFONET-468X60-BANNER

Savremena kuća u Škotskoj je prerušena u stari kameni mlin

08.04.2015. | Dezeen

Ediburški arhitektonski biro WT Architecture je sakrio modernu kuću obloženu drvetom unutar bivšeg kamenog mlina u Škotskoj.

Prigodno nazvana Mlin, kuća zadržava istorijski karakter napuštene seoske strukture i pejzaža, istovremeno tiho dodajući novu savremenu estetiku koja je sakrivena od pogleda. Renovirana ruralna zgrada izranjava iz strmog brda i ima pogled na dolinu na granici sa Škotskom.

Biro WT Architecture ima prethodno iskustvo u transformisanju starih ruševina u zapanjujuće nove domove. U projektu rekonstrukcije kuće Mlin, biro WT Architecture je transformisao urušene zidove seoske strukture, napuštene već 70 godina, u šuplji omotač koji smešta novi moderni dom. Rezultat je zanimljiv i atraktivan spoj stare i savremene arhitekture.

Za razliku od kamenog eksterijera (koji je restauiran sa krečnim malterom), enterijer je uglavnom obložen sa bledim drvetom, od smrekinih šperploča do borovih dasaka. Raspored u domu je ostavljen jednostavan sa otvorenim sobama kako bi se maksimizirao osećaj prostornosti i prirodnog svetla.

Međunivoi su uvedeni kako bi se ublažio dramatični nagib terena i stvorile mogućnosti za različite prostore, od polunivoa do atrijuma duplih visina. Pored postojećih otvora starog mlina koji su zadržani i obloženi sa staklom, arhitekte su dodale nove prozore sa pogledom na dolinu.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;