INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Minimalističko moderno proširenje stare viktorijanske kuće

18.03.2015. | Arch Daily

Stara viktorijanska kuća u Australiji je dobila moderno minimalističko proširenje zahvaljujući odličnoj saradnji između arhitektonskih biroa Thomas Winwood Architecture i Kontista + Co.

Inspirisana postojećom arhitekturom kuće, novi dodatak reaguje i reintrepretira viktorijanski senzibilitet sa modernim oblinama. Tamni zakrivljeni drveni zid ujedinjuje stare i nove prostore, stvarajući savremenu fasadu.

Smeštena na ugaonoj parceli, nova kuća spaja nekoliko postojećih prostora u jedan dom, uključujući garažu i zaseban apartman. Novi krov se proteže preko ovih prostora, viktorijanske kuće i novih proširenja, ujedinjujući jedinstveno prebivalište. Drveni zid takođe deluje kao element harmonizacije, produžujući fasadu i dosežući do dvorišta i ograde.

Glavni koncepti u projektu su bili unošenje svetlosti, protoka vazduha i pristupa bašti kao načini da se spoje novi i stari prostori. Nova kuhinja je projektovana da uvodi prirodno svetlo i prirodu u unutrašnjost.

Zakrivljeno staklo omogućava stvaranje sedišta ispod njega koje se proteže ka celom dvorištu, dok se susedni veliki prozori otvaraju ka spolja, izlažući enterijer spoljašnjem vazduhu i pozadinskoj bašti.

Prozori su raspoređeni tako da uvode svetlost u nove objekte tokom dana, minimizirajući potrebu za veštačkim osvetljenjem. Podne daske od hrastovine su dodate u svim prostorijama kako bi se spojili novi i stari prostori.

Proširenje stare viktorijanske kuće odjekuje sa modernim dizajnom, koji se ogleda u korišćenju dvostruko zastakljenih prozora, svetlosno aktiviranim roletnama, obiljem svetlarnika, LED osvetljenjem i drugim energetsko efikasnim elementima.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


hiCAD
hiCAD
NOVI SAD
www.hicad.biz

MERIS
MERIS
BEOGRAD-PALILULA
www.meris.rs

LAYHER
LAYHER
BEOGRAD-ZEMUN
www.layher.rs

DOKA SERB
DOKA SERB
PEĆINCI-ŠIMANOVCI
www.doka.com

Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;