INFONET-468X60-BANNER

Zdravstveni centar u Hong Kongu sa zelenim krovovima je 100% prirodno osvetljen i ventiliran

17.03.2015. | Inhabitat

Arhitektonski biro Ronald Lu & Partners je nedavno završio SK Yee zdravstveni centar, nisko-ugljenični projekat koji uranja pacijente u bujno okruženje prepuno zelenilom.

Ovaj nagrađivani projekat je izgrađen u Tuen Munu, Hong Kong, a odlike koje najviše privlače pažnju su integrisani i pristupačni zeleni krovovi i zidovi koji stvaraju okruženje bez stresa pogodno za oporavak pacijenata. Centar se 100 odsto prirodno provetrava sa unakrsnom ventilacijom kako bi se umanjile energetske potrebe.

Koncept projekta SK Yee zdravstvenog centra je zasnovan na ideji „zelenog pulsa“, u kome priroda probija kroz zgradu kako bi stvorila „stalno međusobno preplitanje između enterijera i eksterijera“. Pažljivo postavljeni prozori podstiču unakrsnu ventilaciju i poboljšavaju kvalitet vazduha u celokuponoj zgradi od laganog čelika.

„Zdravstveni centar je prikaz održive zdrave arhitekture koja je od izuzetnog značaja za zdravstvene radnike i pacijente“, rekle su arhitekte. „Zdravstveni radnici su aktivno učestvovali u izradi projekta od najranije početne faze, otvarajući na taj način novo poglavlje u arhitekturi bolničkih centara“.

Krunski dragulj građevine je krov pokriven sa zelenim krovovima i zidovima koji pružaju pokrivenost zelenila od preko 57 odsto. Lepo uređeno zelenilo takođe pomaže u smanjenju utroška energije na klimatizaciju.

Arhitekte su takođe integrisale prostore za igru u okruženju nalik baštama, uključujući i tobogan kuću za decu.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;