INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Kuća „Colbost“ je elegantna crna rezidencija na ostrvu Skaj u Škotskoj

16.03.2015. | Dezeen

Ušuškana na povišenoj poljoprivrednoj parceli na ostrvu Skaj u Škotskoj, kuća „Colbost“ je zanimljiva kolekcija geometrijskih crnih objekata. Inspirisane starom, crnom šupom koja se nalazi u blizini, četiri strukture koje čine kuću su projektovane od strane biroa Dualchas Architects kako bi se pružilo porodici ugodan dom koji nemetljivo stoji u povišenom primorskom pejzažu koji ga okružuje.

Kolektivni oblik zgrada je stvoren kako bi se umanjio vizuelni uticaj strukture na okolinu. Kada se gledaju od napred, manji objekti su ušuškani iza većih, predstavljajući čistu, jednostavnu fasadu koja deluje kao jedinstvena struktura umesto četiri.

„Oblik je nastao iz želje da se izgubio veličina relativno velike zgrade u senci litice iza, tako da se jednoipospratni element koji sadrži sve spavaće sobe nalazi iza glavnog jednostavnog životnog prostora koji je smešten u prednjem delu“, rekle su arhitekte iz biroa Dualchas Architects.

Najviša struktura poseduje spavaće sobe na dva sprata, dok jednospratna zgrada pored nje smešta dnevni životni prostor, uključujući dnevnu sobu i kuhinju. Manje strukture na parceli sadrže sklonište za toplotnu pumpu, garažu, šupu i objekat za skladištenje ogrevnog drveta. Aranžman zgrade stvara zatvoreno dvorište, koje ga štiti od primorskih vetrova i stvara ugodni centralni prostor za okupljanje.

Jednostavna fasada crne boje je dobijena korišćenjem elemenata od obojenog sibirskog ariša na spoljašnjim zidovima i valovitog aluminijuma, koji je obložen u crnom finišu, na krovu. Ne postoje oluci niti nadstrešnice koje razbijaju volumen eksterijera, što daje zgradi čist geometrijski izgled.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;