INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Futuristički dizajn spiralnog šangajskog planetarijuma

04.03.2015. | Inhabitat

Šangaj će uskoro dodati još jedno moderno arhitektonsko remek delo svom uvek menjajućem izgledu. Arhitektonski biro Ennead Architects iz Njujorka je predstavio projekat novog Šangajskog planetarijuma, ogranka Šangajskog muzeja nauke i tehnologije.

Stvoren u saradnji sa partenirma Tomasom Vongom i Gajom Maksvelom, ovaj dinamični dizajn, inspirisan kosmosom, je izabran kao pobednički projekat na raspisanom međunarodnom arhitektonskom konkursu.

Šangajski planetarijum od 38.000 metara kvadratnih će se nalaziti u novom Lingang distriktu - jugoistočnom delu grada koji se rapidno razvija i koji se nalazi u blizini Istočnog kineskog mora.

„Projekat muzeja slavi kontinuum vremena i prostora: on je moderan i okrenut ka budućnosti i istovremeno je veza sa prošlošću, održavajući ujedno bogatu istoriju kineske astronomije i budućih ambicija svemirskog programa Kine“, napisale su arhitekte.

Inspirisan astronomski principima, dinamični dizajn zgrade se sastoji od tri glavna elementa: okulus, izvrnuta kupola, i sfera - ovi elementi takođe služe kao astronomski instrumenti.

Centralno smešteni okulus prati putanju sunca preko muzejskog tla kako bi obeležio protok vremena. Izvrnuta kupola se nalazi na kraju izložbenog prostora sa stalnom postavkom i nudi široke i spektakularne poglede na nebesku kupolu. Sfera nalik biseru, prečnika 18 metara, se sastoji od Optičkog planetarijumskog teatra; kontinuirani svetlarnik se obavija oko obešene sfere kako bi omogućio prodor svetlosti ispod.

Pored stalnih postavki i planetarijumskog teatra, Šangajski planetarijum će takođe obuhvatati galerije za privremene izložbe, digitalni nebeski teatar prečnika 21 metar, IMAX bioskop, obrazovni i istraživački centar, solarni teleskop, omladinski kamp za posmatranje kosmosa i opservatoriju. Projekat vredan 95 miliona američkih dolara će biti otvoren 2018. godine.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;