INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Pasivna kuća prekrivena školskim tablama u Belgiji

02.03.2015. | Arch Daily

Obično se roditelji uznemire kada njihova deca crtaju po zidvoima - ali ne i u ovoj kući u Belgiji. Jednoporodični dom poseduje igralište umesto prednjeg dvorišta, a boja na kojoj se može crtati kredom pretvara celu kuću u dečiji umetnički projekat.

Kuća je projektovana od strane arhitektonskog biroa BLAF Arhitecten, a izgrađena je korišćenjem principa pasivne gradnje i istražuje ravnotežu između javnog i privatnog prostora.

Biro je završio dvospratnu jednoporodičnu kuću još 2009. godine. Okolni region je relativno gusto izgrađen i nema puno prostora na raspolaganju za domove sa privatnim dvorištima.

Kuća je smeštena na preostaloj parceli iz perioda stambenog buma iz 1960-ih godina, a pošto nema puno igrališta u okolini, arhitekte su pokušale da inkorporiraju javni prostor koji bi mogao da se koristi od strane porodice, kao i njihovih suseda.

Ono što bi bilo prednje dvorište je transformisano u prostor za igru za terenom za košarku sa neonskim ofarbanim linijama. Prednji deo kuće je obložen u boji koja omogućava crtanje po njoj, što pretvara dom u ogromnu školsku tablu. Polujavno igralište pretvara dvorište u gostoljubiv javni prostor umesto ograđenog privatnog dvorišta.

Kako bi smanjili uticaj projekta, arhitekte iz biroa BLAF Architecten su orijentisale kuću prema suncu i topografiji zemljišta. Oni su integrisali pasivne strategije projektovanja kako bi stvorili energetski efikasan omotač i visok nivo transparetnosti radi prodora dnevne svetlosti u enterijer.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;