SFSOPLATE-468X60-BANNER

Rezidencija porodice Tarner u Kaliforniji

09.02.2015. | Ignant

Gledajući na sivo nebo iznad Beograda, ne bi nam smetalo da zamenimo lokaciju sa ovim objektom nazvanim Rezidencija porodice Tarner, projektovanom od strane arhitektonskog biroa Jensen Architects. Rezidencija je smeštena u Larkspuru, strmoj i šumovitoj padini sa zaštićenim drvećem i nesmetanim pogledima na planinu Tamalpais i zaliv San Franciska.

Kako bi minimizirali prisustvo kuće i očuvali greben, arhitekte su odlučile da ne grade na vrhu brda, već da izgrade u brdu, sa glavnim volumenom ušukanim u tlo između postojećih hrastovih stabala na parceli. Donja dva nivoa zgrade su delimično usečeni u padinu formirajući postolje kuće. Ovo postolje smešta garažu, spavaće sobe i privatne funkcije kuće.

Na vrhu ove baze se nalazi paviljon, koji smešta javne prostore poput kuhinje, trpezarije i dnevnog prostora koji su u potpunosti otvoreni i zaštićeni ispod dugačkog krova. Krov se prostire ka spolja, nošen centralnim jezgrom, bez potpornih zidova ili stubova.

Ispod ovog lebdećeg krova, niz kliznih staklenih panela se mogu u potpunosti povući u jezgro kuće. Kada se kuće koristi, ona gotovo da deluje providno i nepostojeće. Ideja je bila da se napravi zgrada koja nestaje u pejzažu.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;