INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Kuća L - minimalističko odmaralište u Japanu

30.01.2015. | Dornob

Kuća L, delo arhitektonskog biroa Florian Busch Architects je minimalističko odmaralište smešteno na padinama planine Jotei u blizini grada Niseko, na ostrvu Hokaido.

Kako bi se izbegli potencijalno veliki troškovi izgradnje potpornih zidova, arhitekte su podelile i naslagale kuću u dva pomerena pravougaona bloka radi smanjenja promene okolne topografije i povećanja panoramskih pogleda na planinu Jotei. Minimalistička paleta materijala izloženog betona i drvenih panela ojačavaju osećaj harmonije strukture sa prirodnim okruženjem.

Smešteno između drveća, minimalističko odmaralište je izgrađeno preko eskarpe stvorene u preistorijskom dobu. Umesto da se ukopavaju u padinu planine, arhitekte su odlučile da podele kuću na dva dela i horizontalno pomere gornju polovinu kako bi se poravnala sa ivicom padine. Struktura je obložena u drvene panele svetle boje i ojačana sa betonskim zidom za bočno ukrućenje.

Donji nivo, koji sadrži privatne spavaće sobe i kupatila, je smešten na koti dovoljno visokoj da se i dalje iskoriste prelepi poglede na dolinu ispod eskarpe. Niz konzolnih drvenih stepeništa spaja prvi sprat sa dnevnom sobom i kuhinjom koji se nalaze u gornjem volumenu.

Gornji nivo se takođe otvara ka spoljašnjoj terasi i otvorenom zagrejenom bazenu koji se nalazi iznad krova ulaznog dela.

Veliki panoramski prozori uokviruju prelepe poglede na snegom pokrivenu planinu Jotei, dok su mali prozori stateški plasirani u celoj kući kako bi pustili dovoljne količine prirodne svetlosti u enterijer.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;