INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Dečija kućica za igranje napravljena od smrče u Finskoj

28.01.2015. | Ignant

Arhitektonski par iz Barselone Ana i Eugen Bah su projektovali i izgradili divnu, svetlom ispunjenu, igraonicu za njihovu malu decu na farmi svoje bake i deke u Finskoj.

Izgrađena za samo dve nedelje, ova prelepo detaljisana kolibica je napravljena od lokalno posečene i obrađene smrče. Jednostavna izgradnja malene igraonice se sastojala od dva spojena modula iste veličine sa kosim krovovima orijentisanim u suprotnim pravcima.

Uprkos svojoj maloj površini od 13,5 metara kvadratnih, dečija kućica za igranje postiže efekat prostrane unutrašnjosti zahvaljujući duplim visinama jednog modula i velikih sklapajućih prozora koji donose velikodušne količine prirodnog svetla.

Strana suprotna prostoriji sa duplom visinom se sastoji od dva nivoa, od kojih je gornji dostupan preko drvenih merdevina. Otvoreni i apstraktni plan prostora je savršen za stimulisanje dečije mašte - prostor može lako da se transformiše iz domaće igraonice u srednjovekovni zamak.

Kućica je izgrađena korišćenjem tradicionalnih građevinskih tehnika koji se koriste za izgradnju finskih štala kako bi se poboljšala ventilacije i sprečilo curenje vode. Kako bi dali svečani i razigrani karakter strukturi, arhitekte su ofarbale odabrane drvene daske sa vertikalnim belim prugama i ostavili su drvo netretirano. Te netretirane daske će dobiti sivkastu patinu koja će simbolizovati odrastanje dece tokom vremena.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;