INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Ugljenisana kuća sa fasadom od spaljenog drveta

14.01.2015. | Dezeen

Ukoliko ste ikada čuli šale o tome kako neko kuva toliko dobro da može da izazove požare, onda će vam se dopasti Ugljenična kuća češkog arhitektonskog biroa Mjölk Architekti.

 

Dvovodna kuća je smeštena u Pišeli, ruralnom gradu izvan Praga, i umotana je u fasadu od ugljenisanog drveta raznih nijansi koja odaje počast vlasnikovoj ljubavi za kulinarstvom. Za razliku od svoje tamne spoljašnjosti, jednospratna kuća ima svetao enterijer sa čistim, belim zidovima i svetlim drvenim akcentima.

Biro Mjölk Architekti je projektovao Ugljenisanu kuću za Katku i Honza, njihova tri sina i ljubimce. „Katka i Honza kuvaju sve vreme“, kažu arhitekte. „Zato su oni odličili da spale svoju kuću takođe - ali ne do temelja, samo svuda okolo.“ Vertikalne drvene daske su nejednako ugljenisane kako bi se stvorio raznobojni izgled.

Unutra se prizemlje sastoji od otvorene dnevne sobe, kuhinje i trpezarije, dok je odvojena radna soba ušuškana iza peći na drva. Tri spavaće sobe se nalaze na drugom spratu.

Natopljen prirodnom svetlošću, minimalistički enterijer karakteriše okrečeni beli zidove i izložene drvene plafonske grede koje povećavaju rustični karakter doma. Ugljenična kuća je projektovana sa priloženom okućnicom i povrćnjakom.

 

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;