INFONET-468X60-BANNER

Stomatološka ordinacija u kojoj se osećate kao kod kuće

23.12.2014. | Design Milk

Svi znamo da je odlazak kod zubara poprilično neprijatno iskustvo, koje je pride dodatno otežano sa tipičnom ordinacijom ukrašenom u generički, sterilni dekor. Srećom postoje zubari koji žele da unesu promenu u svet dosadnih stomatoloških ordinacija, a danas ćemo pogledati jednu takvu ordinaciju u Portlandu u Sjedinjenim Američkim Državama.

Ova domaćinska ordinacija (ne verujete još uvek da se ova reč koristi za opisivanje zubarske tamnice) Horecek Dental je projektovana od strane arhitektonskog biroa Fieldwork Design. Nova zubarska ordinacija se nalazi u prostorijama nekadašnje stolarske radionice, pa su arhitekte želele da odaju počast industrijskom karakteru zgrade. I ta odluka je upravo jedna od glavnih koja je odredila udobnu atmosferu ordinacije.

Zadržavanje industrijskog karaktera prostora je značilo da su arhitekte zadržale opremu za KGH izložene umesto da ih prikruju. Plafoni se ostavljeni izloženi sa drvenim gredama koje su ostale nesakrivene. Stari brusni obruči iz stolarske radionice su obnovljeni i pretvoreni u viseću rasvetu.

Reciklirane drvene grede su korišćene kako bi napravile fokalnu tačku iza prijemnog dela ordinacije, povezivajući taj zid sa gredama iznad glava. Reciklirana vuna je korišćena na zidovima kako bi pomogla sa akustikom.

Arhitekte su takođe inkorporirali druge ekološke elemente u projektovanju ove stomatološke ordinacije korišćenjem penaste izolacije od soje, boja sa nula sadržaja štetnih organskih materija, svetlarnika koji dovode obilje prirodne svetlosti, kao i sistem sakupljanja kišnice.

Cilj zubara je bio da stvori netradicionalni ordinacijski prostor sa modernim, udobnim osećajem i mi mislimo da je on to i postigao. Manje je strašno otići kod ovakvog zubara, zar ne?

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...
Darko 14.03.2024.
Pa kad cveta mito i korupcija. Ako se to is...

;