INFONET-468X60-BANNER

Poplave ne mogu ništa ovoj amfibijskoj plutajućoj kući

22.12.2014. | Gizmag

Život u oblastima sklonim poplavama je oduvek značio da morate da imate visoko postavljene utičnice i duboke džepove. Međutim, arhitektonski biro Baca Architects je osmislio rešenje koje je, sve u svemu, genijalno. Njihova „amfibijska kuća“, koja je projektovana da pluta na poplavnoj vodi pre nego što se nežno vrati dole, je skoro gotova.

Kuća, nazvana Formosa, je smeštena na 10 metara od reke Temze u Bakingemširu, Velika Britanija, u oblasti označenoj kao Poplavna zona 3. Ne samo da je ovo područje pod visokim rizikom od poplava, već je i priznata kao funkcionalno plavno područje u kome vodi mora biti dozvoljeno da teče ili da se čuva u vreme poplava. Kao takvo, svaka zgrada u području mora ostati u funkciji u vreme poplava i ne smeju ometati protok ili skladištenje vode.

Formosa je dobila dozvolu za gradnju 2012. godine, i projektovana je da se izdigne za do 2,5 metara u slučaju poplave. Arhitektonski biro Baca kaže da je takva nivo znatno iznad sadašnjih i budućih predviđenih poplavnih nivoa za ovo područje, a direktor biroa Ričard Kouts kaže da bi poplava preko ovog nivoa bila „poplava koja se dešava jednom u sto godina“.

Drugi direktor biroa Baca, Robert Barker, je izjavio da iako kuća nije prva amfibijska kuća na svetu, ona je prva u Velikoj Britaniji. Ne samo da je parcela na ostrvu, što je zahtevalo prevoz materijala trajektom, Agencija za zaštitu životne sredine takođe nikada nije čula za amfibijsku kuću, što je značilo da je ogromna količina posla uloženo od strane biroa kako bi ubedili agenciju u održivost projekta.

 

„Opcije za parcelu su uključivale ili plutajući ili povišeni objekat“, objašnjava Barker. „Plutajući objekat bi bio u rečnom toku, što nije dozvoljeno od strane Agencije za zaštitu životne sredine na ovoj lokaciji. Povišeni objekat bi bio postavljen dovoljno visoko da se izbegne ekstremna poplava, ali i gotovo sprat dalje od bašte. Amfibijska kuća rešava ove probleme tako što omogućava stanarima da uživaju u bašti, a jedino se izdiže kako bi izbegla poplave kada god da je to potrebno.“

Kuća je postavljena u vlažnom doku sa potpornim zidovima i temeljnom pločom. Četiri vertikalna stuba, ili „delfina“ (fotografija iznad), se koriste da vode kuću nagore na stabilan način kada nivo vode raste. Sama struktura je projektovana sa betonskom bazom i dovoljno balasta koji dodatno osiguravaju stabilnost.

Uređaji u kući, kao i toaleti, koriste fleksibilne cevi, što znači da bi sve trebalo da ostane u funkciji tokom i posle poplave. Pored svoje sposobnosti plutanja, kuća je veoma izolovana i sadrži mehaničku ventilaciju i sistem rekuperacije toplote koji održava zahteve za grejanjem na minimum.

„Rast troškova premije osiguranja za objekte koji se nalaze unutar poplavnih područja je stvorilo potražnju od građevinske industrije za inovativnijim i evoluiranim tehnologijama građenja“, rekao je Barker kada je bio upitan o potencijalima ove tehnologije.

„Amfibijska izgradnja je do sada korišćena samo kod malih zgrada, ali ona ima potencijal da prevaziđe rizik od poplava u mnogo većem obimu stvaranjem celih plutajućih platformi ili čak i plutajućih sela i gradova. To bi moglo da obezbedi isplativo rešenje za regeneraciju ili očuvanje važnih lokacija gde bi premeštanje stanara i zajednica imalo kobne socijalne i ekonomske posledice.“

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;