INFONET-468X60-BANNER

Korisni alati za kućne električarske radove

18.12.2014. | Gradjevinarstvo.rs

Treba da se pozabavite nekim električarskim radovima po kući, tipa da postavite ventilator ili rasvetu? Saznajte koji će vam alati za električarske radove biti potrebni.

Električna energija je suštinski deo naših života već dugo vremena. Struja teče oko nas u svakom trenutku, pokreće naše domove, naše kancelarije i većinu uređaja koje koristimo svakodnevno. Pošto smo mi nacija koja voli sve sama da radi (i misli da sve sama najbolje zna), kada se nešto pokvari ili kada treba nešto da postavimo, mnogi od nas imaju poriv da poprave ili postave nešto sami.

Međutim, ukoliko nemate pravilnu opremu da odradite taj posao valjano, to može biti veoma opasno. Za sve vas koji volite da se bakćete sa strujom, ovde izlažemo spisak nekih od osnovnih alata koji će vam trebati kako biste uradili dobar posao na bezbedan način.

RUČNI ALATI

Čekić i odvijač (šrafciger) su osnovni alati za skoro svaki uradi sam projekat, ali kada radite sa elektrikom mnogo je bezbednije koristiti specijalno dizajnirane verzije tih alata. Pre bilo koje vrste rada sa strujom, preporučujemo navlačenje električarskih rukavica koje će vas dodatno zaštiti od strujnih udara.

Električarski odvijač

Dok istovremeno pruža sposobnost zavijanja i odvijanja šrafova u i van materijala, ručka i metalni deo električarskog odvijača (šrafcigera) ima dodatnu izolaciju, koja je specijalno dizajnirana da pruži više zaštite od strujnih udara.

Uvek je bolje kupiti set koji uključuje ravne i krstaste odvijače (Filips odvijače) raznih veličina zbog mnogih različitih tipova zavrtnja sa kojima se možete susresti priliko rada sa utičnicama, prekidačima, rasvetom ili bilo kojim drugim delom vašeg kućnog električnog sistema. Ne treba mešati električarski odvijač i glinericu o kojoj ćemo malo kasnije pričati.

Električarski čekić

Kao i kod odvijača, električarski čekić ima dodatnu izolaciju za zaštitu od strujnih udara. Ovo uključuje gumom obloženi rukohvat i izolovanu fiberglas ručku koja spaja rukohvat sa glavnom čekića. Najbolji električarski čekići imaju posebno dizajnirane glave za udaranje koje olakšavaju ukucavanje eksera u malim prostorima u kojima je većina elektroinstalacija smeštena.

ALATI ZA SEČENJE ŽICA

Žica je osnovni materijal za provođenje struje, te ako imate bilo kakve aspiracije da postanete samouki električar onda će vam definitvno trebati neki pristojni alati za sečenje žica.

Klešta za sečenje (sečice)

Klešta za sečenje su najosnovniji alat za sečenje žice i verovatno najbitniji. Sečice imaju najosnovniju ulogu sečenja žica (elektrokablova) na željenu dužinu. Njihova drška je dodatno izolovana kako bi vas zaštitila od neželjenih elektro-udara.

Klešta za skidanje izolacije

Klešta za skidanje izolacije su specijalizovana klešta koja pomoću čeljusti ljušte spoljašnji omotač kabla (žice) od plastike bez oštećenja aluminijuma i bakra ispod. Ukoliko želite da pokušate da formirate bilo koju žičanu vezu, trebaće vam par njih. Po pitanju izolacije, pazite da kupite klešta koja imaju potpuno izolovane ručke kako biste umanjili rizik od mogućih strujnih udara.

Motocangle (kombinovana klešta)

Motocangle su ručni alat koji služi za sečenje i skidanje izolacije, te otud ime kombinovana klešta. Ona mogu da seku tvrd čelik do 1,2mm, meki čelik do 2mm i bakar do 2,6mm prečnika. Motocangle takođe moraju imati izolovanu dršku od elektro-udara. Motocangle mogu zameniti klešta za sečenje i klešta za skidanje izolacije, ali vam preporučujemo kupovinu i jednih i drugih klešta ukoliko ćete se često baviti elektro-radovima. 

OPREMA ZA ELEKTRIČNO TESTIRANJE

I na kraju, oprema za električno testiranje je najvažnija za očuvanje vaše bezbednosti i predstavlja alat koji morate imati ukoliko želite da se bavite kućnim električarski poslovima. Glinerica i tester utičnica su dva najsigurnija električarska alata za testiranje napona jer ne zahtevaju od korisnika da obavlja bilo kakve kompleksne radnje.

Glinerica - ispitivač struje

Jedan od najkorišćenijih alata kućnih majstora jeste upravo glinerica. Glinerica je ispitivač struje koji se može nazvati i probnom lampom. Ovaj ručni alat ima neverovatno korisnu funkciju i pomoću nje određujemo postojanje napona.

Prema izgledu je glinerica veoma slična šrafcigeru, kao što smo i pomenuli, a ipak je više nego očigledna razlika između ovih alata, premda se glinerica može koristiti kao odvijač. Iako su slične po izgledu, ova dva alata imaju potpuno različitu namenu. Šrafciger služi za odvijanje i zavijanje šrafova, dok glinerica služi za ispitivanje strujnog kola i utvrđivanje da li u nekom objektu postoji ili ne postoji strujno kolo.

Glinerica se koristi tako što sa jednostavnim dodirom njenog vrha sa žicom ili nekim provodnikom, ali i izvorom struje dobijamo informaciju da li postoji strujno kolo. Ukoliko strujno kolo postoji, lampica u glinerici će svetleti, a ukoliko je obrnuto, ona neće svetleti. Pre bilo kog rukovanja sa elektroopremom, savetujemo vas da ispitate glinericom mesto rada više puta.

Tester utičnica

Tester utičnica liči veoma mnogo na utikač i ona radi upravo ono što možete očekivati - testira greške u vašim utičnicama. Bez obzira da li ste sami ugradili utičnice ili ne, ovaj uređaj je idealan kako biste izbegli potencijalne strujne udare ili oštećenja vaših uređaja koji bi bili priključeni na defektnu utičnicu. On radi tako što daje očitavanja preko tri LED svetla koja svetle u skladu sa prirodom kvara ili nedostatkom istog.

NAPOMENA

Iako mnogi električarski alati imaju zaštitnu izolaciju, nikada ne biste trebali da radite na nekom električnom kolu sve dok se ne isključi glavni dovod električne energije. Alati o kojima smo pisali su samo neki od postojećih i oni treba da vam pomognu da obavite sigurniji i bolji posao.

Struja je veoma opasna i ona godišnje ubija i povređuje mnogo ljudi širom planete. Tako da ako niste u potpunosti sigurni u svoje sposobnosti, ili je posao koji treba da se završi previše komplikovan, pozovite u pomoć profesionalce. Spisak preduzeća koja se bave elektroinstalacionim radovima možete pogledati ovde.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


LORENCIC
LORENCIC
BEOGRAD-ZEMUN
www.lorencic.rs

ATM
ATM
SUBOTICA

ALING-CONEL
ALING-CONEL
BAČKA PALANKA-GAJDOBRA
www.aling-conel.com

VUEKO
VUEKO
NOVI SAD
www.vueko.net

TENGE
TENGE
KRNJEŠEVCI
www.tenge-doo.com

Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;