INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Amsterdamski arhitekta smestio svoj eklektični dom unutar garaže iz 1950-ih

28.11.2014. | Inhabitat

Džejms van der Velden uživa u iznenađenim izrazima svojih gostiju kada im otvori vrata svoje garaže. Arhitekta iz biroa Bricks je bio u potrazi za izuzetnom kućom za sebe, kada je naišao na napuštenu poslovnu zgradu iz 1950-ih godina.

Sa amsterdamske ulice vi vidite samo jedna skromna rolo vrata i mali parking prostor, ali iza njih se krije vanvremenska rekonstrukcija starog prostora u moderni eklektični dom vredan jednog arhitekte sa iznenađujućim održivim fukcijama.

Godine 2012, Džejms van der Velden je kupio zgradu za oko 600.000 dolara sa jasnim idejama o tome kako će da pretvori zgradu od 135 metara kvadratih u savršeni dom. Godinu dana kasnije, posle uloženih 200.000 dolara u rekonstrukciju, on je bio u stanju da se useli u udoban stan za neženje.

Direktno posle duplih vrata vas dočekuje stilizovana crno-bela kuhinja, u kojoj je centralni deo sto dizajniran od strane van der Veldena i pozicioniran ispod dva velika industrijska svetla, evocirajući radnu istoriju zgrade.

Jedan korak nakon kuhinje pruža se dnevna soba sa dvostrukom spratnom visinom, čija je glavna karakteristika stakleni atrijum koji unosi prirodno svetlo u prostor. Centralni dvorišni vrt donosi prirodu bliže životnih oblasti, dok se biljke u njemu zalivaju zahvaljujući kišnici koja se skuplja na krovu.

Bašta povezuje spoljašnjost i unutrašnjost, odvajajući dnevni prostor od spavaćeg. U glavnoj spavaćoj sobi, obešeni stari motocikl pruža prostoru taj potrebni „vau“ faktor. Sve u svemu, zapanjujući niz polovnog nameštaja i kolekcionerskih dela su doveli do stvaranja opuštene, boemske atmosfere.

Iznad dnevnog prostora se nalazi prelepi stari stanični sat, koji je van der Velden dobio od svog oca. Arhitekta je pretraživao pariske buvljake i onlajn aukcije kako bi opremio prostor na jedinstveni način.

„Želeo sam mesto gde mogu da prikazujem svoju kolekciju. Poput muzeja, ali mesto gde ljudi neće biti uplašeni da diraju eksponate.“ Njegov dom svakako daje prilično dobre argumente izbegavanja kupovine novog nameštaja i stvaranja doma prepunog nameštaja koji ima istoriju.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;