INFONET-468X60-BANNER

Hercog i de Meuron predstavili projekat Narodne biblioteke Izraela

21.11.2014. | Dezeen

Narodna biblioteka Izraela će konačno biti izgrađena. Nakon što je izraelski arhitekta Rafi Segal prvobitno pobedio na konkursu za projektovanje biblioteke, on je otpušten nakon što su njegove bivše kolege sa Harvardske škole dizajna (Harvard School of Design) podnele tužbo zbog kršenja autorskih prava. Novi projektanti biblioteke, švajcarski biro Hercog i de Meuron (Herzog & de Meuron), su upravo objavili prve prikaze nove javne institucije u Jerusalimu.

Švajcarska firma je angažovana aprila 2013. goidne, četiri meseca nakon što je Segal otpušten. Koncept Hercoga i de Meurona je opisan kao jak i skulpturalni i on se razvija u saradnji sa lokalnim arhitektonskim biroom Shinar Architects.

Biblioteka će biti obložena kamenom i prostiraće se na šest spratova, iako će četiri od šest spratova biti ispod nivoa zemlje. Pored javne biblioteke, institucija će imati arhivu koja je klimatski kontrolisana, istraživačke laboratorije, centar za posetioce i obrazovne ustanove, kao i kancelarijske prostore.

Biro Herzeg & de Meuron je izjavio: „Naš projekat održava otvorene i transparentne ambicije Narodne biblioteke Izraela. Čvrsta, sklulpturalna forma kamena, koja je u odnosu sa specifičnom topografijom i kontekstom lokacije, je povišena sa zemlje i smeštena iznad elemenata nalik vitrinama. Kamen sadrži veliki otvoreni prostor za posetioce biblioteke i korisnike prostora, dok vitrine izlažu kolekciju knjiga, čitaonicu i javne funkcije ulici i prolaznicima.“

Biblioteka će biti smeštena u istom kraju kao i Izraelski muzej, Muzej nauke i Hebrejski univerzitet, a izgradnja će početi 2016. godine. Predsednik odbora direktora Narodne biblioteke, Dejvid Blumberg, je najavio da će zgrada biti „vodeća ustanova u zemlji u sakupljanju i očuvanju blaga jevrejskog naroda u Izraelu i dijaspori“.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;