INFONET-468X60-BANNER

Kula osmatračnica na moru iz II svetskog rata postaje zelena sportska oaza

18.11.2014. | Gizmag

Poljski arhitektonski biro MFRMGR je nedavno predstavio projekat renoviranja kule osmatračnice na moru iz II svetskog rata u centar za vodene sportove i istraživanje. Zgrada će takođe biti opremljena sa održivom tehnologijom, što joj omogućava rad korišćenjem obnovljivih izvora energije.

Postojeća osmatračnica je smeštena oko 2 kilometara od obale Poljske u zalivu u Baltičkom moru i ona je korišćena u Drugom svetskom ratu kako bi čuvala nemačku fabriku eksperimentalnih torpeda. Ona je sada napuštena i u žalosnom stanju, makar prema birou MFRMGR, mada oni kažu da lokacija privlači određeni broj filmskih ekipa i ronioca.

Arhitekte planiraju da dodaju treći sprat na postojećoj dvospratnoj kuli, i takođe da zazidaju neke prozore i dodaju nove prozore tamo gde smatraju potrebnim. Najviši sprat će sadržati kupatilo, toalet, kao i spavaonicu za do osam osoba, dok će prvi sprat imati saunu, sunčalište i prostor za skladištenje opreme. Prizemlje će smeštati kuhinju, toalet i zajedničku prostoriju.

Prema birou MFRMGR, objekat će biti napajan korišćenjem električne energije generisane iz još uvek neobjavljenog broja vetroturbina i solarnih panela, mada će generator na benzin takođe biti dostupan kao izvor energije po potrebi. Biro takođe planira da doda sistem prikupljanja kišnice, baštu za gajenje bilja i utočište za ptice.

Iako će biti dostupna brodom leti, zgrada će zahtevati nešto poput ledolomca ili hoverkrafta kako bi joj se pristupilo zimi kada je zaliv zamrznut. Biro MFRMGR kaže da očekuju završetak projekta do 2016. godine.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;