Škotska proizvodi dovoljno energije vetra da snabde sva svoja domaćinstva

13.11.2014. | Gizmag

Škotska je lider u obnovljivim izvorima energije, a premijer Škotske Aleks Salmond tvrdi da bi obnovljivi izvori energije mogli da podmire 100 energetskih potreba Škotske do 2025. godine.

I prošlog meseca je Salmondova podrška vetroelektranama urodila plodom - samo energija vetra je generisala 126 odsto energije potrebne za napajanje svakog domaćinstva u Škotskoj u onome što Svetska fondacija za prirodu (WWF) zove „granični mesec“. Čak je i solarna energija dobro prošla uprkos hladnim uslovima - solarna energija ima udeo generacije od oko trećine energetskih potreba.

Prema WWF ciframa, vetroturbine su proizvele procenjenih 982.482MWh električne energije tokom oktobra 2014. godine. To je dovoljno da zadovolji potrebe 3.045.000 domaćinstava u Velikoj Britaniji, ili 126 odsto celokupne potražnje u Škotskoj.

Naravno, ovo sve nije baš tako jednostavno. Energija vetra je nedosledna, čak i na vetrovitim visoravnima, i ona ne može biti dobijena na zahtev kao kod gasnih elektrana, tako da se ona oslanja na druge oblike proizvodnje električne energije radi popunjavanja praznine, i takođe može da proizvede mnogo više energije nego što je potrebno kada je ekstra vetrovito, te mora da se ugasi kako bi se očuvala mreža.

Solarna energija je takođe doprinela ovome, sa krovnim solarnim panelima koji su doprineli između 30 do 40 odsto energije potrebne za napajanje domova koji su ih instalirali, čak i u hladnom, oblačnom oktobru.

Škotska je već obnvoljivi energetski šampion u Velikoj Britaniji, gde skoro 40 odsto njene energije dolazi iz obnovljivih izvora. Salmondov plan je da pojača ulaganja u obnovljive izvore energije kako bi podmirio 100 odsto škotskih energetskih potreba do 2025. godine, i generisao što je više obnovljive energije moguće preko toga za potrebe izvoza, prevenstveno u Englesku.

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Veoma sam zadovoljan sa vašim solarnim sist...
Miloš 01.01.2020.
Ona trolejbuska okretnica, koju je neki "mo...
SAŠA 23.12.2019.
Ovo je dokaz da građane ne treba uzimati mn...
Mićo 20.11.2019.
Ko to kaže da je most graditi pored mosta j...
Invekta 18.11.2019.
Odlično rešenje, olakšava posao, a efekti s...