INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Napravljeni beli solarni paneli koji se lakše uklapaju u objekte

03.11.2014. | Gizmag

Solarni paneli se percipiraju kao način „ozelenjivanja“ objekata, čineći ih više održivim i manje zavisnim od elektromreže. Problem je u tome što plavi/crni paneli štrče iz mase objekta zbog čega su proterani na krovove. Sa ciljem izrade solarnih panela koji su estetski nevidljivi, švajcarska privatna, neprofitna tehnološka kompanija CSEM je razvila prvi beli solarni modul na svetu - dizajniran tako da se uklopi u same zgrade umesto da se krije na krovu.

Razlog zbog čega većina solarnih panela izgleda kao nešto sa leđa bube je zbog potrebe da on apsorbuje vidljivu svetlost. Pošto ništa ne upija svetlost dobro kao nešto što je crne boje, fotonaponske ćelije koje čine solarni panel su što je moguće tamnije. To svakako omogućava obavljanje osnovne funkcije panela, ali to takođe znači da bilo koji solarni panel izgleda kao što izleda, što ne ostavlja arhitektama mnogo prostora za rad.

Kompanija CSEM je smatrala da projektanti žele panel koji će doći u različitim bojama i koji nema vidljive konekcije, gde je bela boja najpoželjnija zbog svoje svestranosti. Način na koji je kompanija ovo uspela je preko plastičnog sloja koji ide preko panela. Ovaj sloj služi kao filter rasejavanja koji reflektuje svu vidljivu svetlost, ali propušta infracrvene zrake, što omogućava panelu proizvodnju električne energije. Kompanija CSEM tvrdi da ovaj sloj funkcioniše sa bilo kojom kristalnom silicijumskom ćelijom i da može da bude primenjen na bilo koji postojeći panel bez obzira da li je ravan ili zakrivljen.

Kompanija CSEM kaže da tehnologija ima brojne prednosti pored kozmetičkih. Pošto je bele boje, sloj održava solarne panele na nižim temperaturama, što ih čini efikasnijim, a i smanjuje troškove klimatizacije.

CSEM kaže da tehnologija ima primenu ne samo u arhitekturi, već i u robi široke potrošnje, kao što su laptop računari, telefoni i vozila kao što su automobili i autobusi, pošto sloj može biti prilagođen nizu drugih boja. Video snimak ispod detaljnije prikazuje tehnologiju:

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;