INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Ogromna prva veštački napravljena plimska laguna može da napaja 155.000 domaćinstava

27.10.2014. | Gizmag

Asocijacija za energetsku trgovinu RenewableUK tvrdi da je Velika Britanija „neprikosnoveni globalni lider u generisanju pomorske energije“. Ukoliko se planovi za plimsku lagunu u zalivu grada Svonzija ostvare, ta tvrdnja će biti ojačana. Plimska laguna u Svonzi zalivu bi bila prva veštački napravljena laguna za generisanje energije i mogla bi da napaja preko 155.000 domaćinstava.

Obnovljivi izvori energije su, naravno, oblast ogromnog značaja i rasta. Istraživanje objavljeno 2011. godine od strane naučnika sa Univerziteta u Kaliforniji-Dejvis i Univerziteta Stenford ukazuje da bi svet mogao da bude u potpunosti napajan sa obnovljivom energijom za 20 do 40 godina.

Od svih dostupnih obnovljivih energija, energija plime je posebno intrigantna. Asocijacija RenewableUK tvrdi da bi energija talasa i plime mogla da proizvede struje za podmirenje oko 20 odsto trenutnih potreba za energijom u Velikoj Britaniji, a da će ih trenutno smanjenje troškova tehnologije učiniti još više održivijim iz komercijalne perspektive.

Zaliv Svonzi ima visoki plimski opseg do 10,5 metara, što ga čini idealnom lokacijom za generisanje plimske energije. Predlog ima u vidu izgradnju zida lagune od 9,5 kilometara, koji će biti polukružan u jednom delu od 550 metara gde će biti smeštene turbine. Taj deo zida bi omogućio protok vode u i izvan lagune kako voda nadolazi i opada. Do 26 turbina će biti postavljeno u 550 metara zidne konstrukcije, a one će generisati energiju preko plimskog protoka vode.

Razvojna grupa iza projekta Plimske lagune zaliva Svonzi kaže da će laguna obezbediti proizvodni kapacitet od 320 megavata energije i da će pružiti održivu i predvidivu energiju za 120 godina rada. Pored generisanja električne energije, laguna će pružiti mogućnosti za umetnost, kulturu, obrazovanje i rekreaciju.

Naravno, sportovi na vodi kao što je jedrenje i veslanje bi bili mogući u laguni, zajedno sa biciklizmom i trčanjem na samom zidu lagune. Centar za posetioce će obezbediti mesto za učenje o plimskoj energiji i izgradnji lagune, dok će zajednička pomorska farma biti napravljena u plićacima lagune. Smatra se da će laguna takođe pomoći u stimulisanju lokalne regeneracije i stvaranju radnih mesta.

Projekat Plimske lagune je prihvaćen za razmatranje kao Značajni nacionalni infrastrukturni projekat (Nationally Significant Infrastructure Project). Sama razrada projekta i odluke oko građevinskih dozvola se očekuju početkom 2015. godine. Video snimak ispod pruža dodatni uvod u projekat.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;