Povišeni javni park iznad pruge planiran za Toronto

02.10.2014. | Gizmag

Potreba za zadržavanjem javnih prostora u našim gradovima kako se oni razvijaju i rastu zahteva sve više domišljeniji način razmišljanja. Novi projekat u Torontu prikazuje upravo takvu vrstu razmišljanja u praksi. Planovi za novo komercijalno i transportno čvorište uključuje javni park koji će biti izdignut iznad železničke pruge.

Ovaj novi projekat je smešten u širem centru Toronta i podseća karakterom na njujorški „High Line“ i sidnejski „Goods Line“ projekat - oba su javni prostori koji su promenili namenu iz stare, napuštene železničke infrastrukture u živahan, zeleni javni prostor. Kanadaska verzija, međutim, neće biti izgrađena na napuštenoj železničkoj infrastrukturi, već će biti podignuta iznad aktivnih pruga.

Projekat je stvoren od strane kompanije „Ivanhoé Cambridge“ koja se bavi nekretninama za potrebe transportne uprave grada Toronta, i on je deo tekućeg projekta razvoja Stanice union. Planovi uključuju dodavanje novog autobuskog terminala, dve kancelarijske zgarde koje će biti izgrađene sa obe strane železničkog koridora,i sa parkovskim prostorom između zgrada.

Park će delovati kao sredstvo povezivanja zgrada, kao i protor za pružanje rekreacije i razonode. Pored novog zelenog prostora u parku, same zgrade će biti projektovane da postignu LEED Platinum sertifikaciju. Projekat će se takođe povezivati sa PATH - mrežom podzemnih pešačkih tunela u Torontu.

Početak izgradnje se očekuje na proleće 2015. godine.

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
boki 14.11.2019.
kao prvo idealno ravnih dasaka iz paleta je...
Nemanja Rodić 05.11.2019.
Bravo,molim vas da pošaljete ekipu da okrpi...
Maja 19.10.2019.
Gde mogu da nabavim ovakav beton? I po koj...
Milan 09.10.2019.
Da, sve je to lepo u teoriji. Međutim kao i...
Maxs 24.09.2019.
Pa neka plate 50€ i neka prijave radnike na...