INFONET-468X60-BANNER

Tržnica u obliku tunela u Roterdamu

02.10.2014. | Dezeen

Grad Rotedram je nedavno otvorio svoja vrata najnovijem urbanom orijentiru: Markthal Rotterdam - pokrivenu pijacu projektovanu od strane čuvenog arhitektonskog biroa MVRDV. Smeštena u centralnom istorijskom naselju trga Binerote i pored stanice Blak, ova zgrada mešovite namene se sastoji od luka stanova koji obavijaju ogromnu tržnicu hrane ispod.

Zaobljeni oblik tržnice je zastakljen sa obe kraja i njegova digitalna plafonska umetnost nazvana „Rog izobilja“ (jedno od najvećih umetničkih dela u Holandiji) pretvara tržnicu u jedan divan i interesantan javni prostor i arhitektonsku ikonu.

Markthal će prevashodno služiti kao tržnica sveže hrane i kao čvorište zajednice koje povezuje različita okolna naselja. Uostalom, kao i svaka pijaca. Njen razvoj je, međutim, deo dugoročnog plana grada da izgradi više prostora mešovite namene u centru post-industrijskog Roterdama.

Objekat je simbol modernog i održivog života, i ona je dobitnik BREEAM Very Good sertifikacije zbog svog energetsko-efikasnog dizajna, korišćenja prirodne ventilacije, kao i integracije sistema sa uštedu vode. Tržnici se takođe može lako pristupiti svim oblicima transporta, od masovnog transporta do bicikla.

Kako bi izbegli taman i introvertan karakter koje mnoge zatvorene tržnice poseduju, biro MVRDV je zastaklio oba kraja Markthala sa velikim mrežastim fasadama - najvećim te vrste u Evropi. Ovaj impresivni poduhvat inženjerstva donosi obilne količine prirodne svetlosti i nudi velikodušne poglede na gigantsko umetničko delo „Rog izobilja“ - petoslojna fotografska 3D iluzija sveže hrane.

Spoljašnja forma luka Markthala u obliku potkovice se sastoji od 228 stanova koji su obloženi sa sivim kamenom. Aktivnosti vezane za isporuku i distribuciju robe na pijaci se obavljaju ispod zemlje na nivou podruma kako bi se izbeglo uznemiravanje stanara. Markthal uključuje podzemni parking, bakalnicu, odmorište, prodavnice i restorane.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;