INFONET-468X60-BANNER

Predivna vila na obali jezera u Austriji sa drvenom filigranskom fasadom

25.09.2014. | Inhabitat

Ova predivna vila na obali jezera u Austriji ima drvenu filigransku fasadu koja podseća na remek dela bečke secesionističke arhitekture sa početka 20. veka! Razrađene šare koje su inspirisane lokalnim dizajnom deluju kao da su od metala kada se posmatraju izdaleka, bacajući komplikovane senke na unutrašnje zidove kuće.

Bečki arhitekta Aleksandar Diem je sarađivao zajedno sa umetnicima Nikom Obertalorom i Plamenom Dejanofom kako bi izradili ovo prebivalište koje objedinjuje umetnost i arhitekturu. I rezultat je jednostavno spektakularan.

Kuća poseduje prostornu hijarahiju koja favorizuje područja gde njeni stanari provode najviše vremena. Primarni životni prostori imaju dvostruku visinu plafona, dok pomoćne prostorije zauzimaju manje prostora i imaju niže plafone.

Kako bi obezbedili optimalni nivo privatnosti, arhitekta Diem i njegove kolege umetnici su uveli drvenu fasadu koja pruža osenčeni prostor unutar zapremine objekta i koja se može automatski pomeriti kako bi se uvela dodatna prirodna svetlost u unutrašnjost.

Predivni obrazac drvenih elemenata podseća na tradicionalne obrasce koji se mogu pronaći u lokalnom dizajnu daju zgradi osećaj prozračnosti i fine poroznosti. Kada se drveni paneli otvore, stanari mogu da uživaju u predivnim pogledima na okolni pejzaž i susedno jezero.

Noću, drveni fasadni elementi štite unutršanjost od spoljnih pogleda, ali i stvaraju efekat osvetljenja nalik lampionu koji naglašava lepotu i zamršenost detalja ove drvene filigranske fasade.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;