INFONET-468X60-BANNER

Utopijski neboder u obliku oblaka

23.09.2014. | Inhabitat

Željan da se pomeri iz senke Hong Konga, susedni grad Šenžen redefiniše svoje obrise sa futurističkim građevinama od kojih neke mogu biti i pobednički projekti arhitektonskog konkursa za projektovanje urbanističkog plana obalskog grada u Šenženu.

Na vrhu konkursnih predloga će se svakako izdvojiti projekat „Cloud Citizen“, prelog ekološkog nebodera u obliku oblaka projektovanog od strane Urban Future Organization i CR-Design u saradnji sa malim timom stručnjaka sa Čalmers tehničkog univrziteta.

Projekat mešovite namene uključuje module za stanovanje, javne zelene površine, poslovni prostor, rekreativne i maloprodajne objekte, kao i razne održive funkcije kao što je sakupljanje kišnice.

Vizionarski predlog nebodera visine 680 metara je stvoren kao odgovor na projektni zadatak konkursa za finansijski okrug od 170 hektara koji bi odveo šenžensko zalivsko područje iz proizvodno orijentisanog grada do visokotehnološkog zelenog čvorišta koje nalikuje londonskom Kanari Vorfu i Presneskij okrugu u Moskvi.

Umesto tradicionalnih nebodera, arhitekte su stvorile jedinstvenu međusobno povezanu mega strukturu koja se može pohvaliti sa gomilom ekoloških karakteristika, kao što su sakupljanje kišnice, proizvodnja energija iz solarnih, vetro i bio izvora, filtracija zagađenog vazduha, vezivanje ugljenika i staništem za floru i faunu.

„Neboder je podjednako strategija o tome kako graditi buduće gradove sposobne da vrate više životnoj sredini nego što joj oduzimaju, kao i jedinstveni ikonografski megakompleks sa upečatljivim obrisom koji pruža karakter i nadamo se viziju zelene budućnosti čovečanstva“, navodi se u saopštenju projektanata.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;