INFONET-468X60-BANNER

Toalet sa pogledom: Javni toalet sa periskopom

23.09.2014. | Gizmag

Nije jednostavan zadatak za arhitekte da ostave svoj lični pečat na običnim objektima kao što su javni toaleti. Međutim, arhitekta Adam Vircinski je uspeo upravo to, a njegov „Seaside Periscope“ koncept javnog toaleta se sastoji od javnog toaleta koji poseduje funkcionalni periskopski sistem.

Brutalistički u izgledu, javni toalet „Seaside Periscope“ će se nalaziti na obali mora u Gdinji, Poljska. Izgledom podseća na rashodovani bunker iz sovjetske ere i biće izgrađen od betona ukoliko projekat bude odobren.

Sam periskopski sistem služi svrsi izvan pukog spektakularizma, i smešten je na visini od 4 metara iznad nivoa tla kako bi pružio dobre poglede na Baltičko more posetiocima toaleta. Ovaj sistem nudi nekoliko prednosti u odnosu na jednosmerno staklo na primer, u tome što nijedan prolaznik neće zakloniti pogled.

Periskop ima dva ogledala i reflektuje svetlo iz spoljašnjosti i dole u kupatilo u „vizir“, koji je u ovom slučaju veoma veliki i zauzima mesto u kupatilu na kome bi se obično nalazilo ogledalo.

Pored toga, drvena tribina (ili podignuta platforma) je smeštena između ženskog i muškog javnog toaleta, gde ljudi mogu da se druže ili sačekaju svoje prijatelje dok su u toaletu, bez da okupiraju sam objekat.

Nismo upoznati sa svim detaljima, ali arhitektonski projekat koncepta javnog toaleta od 90 kvadratnih metara takođe predviđa sistem za sakupljanje kišnice, koja se verovatno koristi za ispiranje samih toaleta.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;