INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Vikendica na jezeru Šarmucel u Nemačkoj

17.09.2014. | Detail

Jezero Šarmucel je popularno mesto za jedrenje koje se nalazi na oko 70 kilometara jugoistočno od Berlina. Kako bi proveo više vremena na brodu, klijent, strastveni jedriličar, želeo je da ima mesto gde će moći da odsedne tamo.

Kuća koju je izgradio stoji na najvišoj tački parcele sa drvoredima pored jezera. Zemljište se izdiže neznatno od ulice, teče kroz transparentno prizemlje i pada devet metara na drugoj strani do vode.

Arhitekte su odgovorile na želju klijenta za čvrstom formom konstrukcije tako što su projektovali kuću od betona, čijim su površinama dali rebrasti profil kao sredstvo artikulisanja volumena objekta.

U prizemlju dominiraju izložene betonske površine. Obešene čelične stepenice dele veliki prostor bez stubova u različite zone. Gornji sprat je obložen u potpunosti sa daskama od bora - što se ne razlikuje mnogo od kabine na jahti. Ovde su svi konstruktivni elementi orijentisani u različitim uglovima, a klizna vrata duž zastakljene fasade stvaraju anfiladu pored lođe i pomažu u ublažavanju strogog rasporeda.

Za razliku od prizemnih zidova sa svojom izolacijom u sredini, krov i spoljašnji zidovi na gornjem nivou su izolovani iza unutrašnje drvene obloge. Spojevi između vertikalnih i kosih oblasti izloženog betonskog omotača su projektovani bez odstupanja. Oluci su integrisani u betonske krovne površine.

Valovita spoljašnja tekstura, stvorena od strane pravougaonih drvenih traka prikovanih na oplatne panele, nastavlja preko ivice, objedinjujući celu zapreminu. Spojevi između betonskih površina su ohrapavljene. Rupe u krovu su zapečaćene sa konusnim umecima od fibrocementa.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;