Šigeru Ban projektuje Muzej lepih umetnosti u Tainanu

16.09.2014. | Inhabitat

Dobitnik Prickerove nagrade za arhitekturu Šigeru Ban je upravo osvojio međunarodni konkurs za projektovanje Muzeja lepih umetnosti u Tainanu. Kao i većina Banovih dela, muzej će imati ekološke karakteristike kao što su sistemi sakupljanja kišnice i prirodne ventilacije. Kada bude završen, Muzej lepih umetnosti će postati centralni deo kulturne scene u Tainanu.

Muzej lepih umetnosti u Tainanu preuzima oblik pentagona -  suptilne simbolične predstave gradskog cveta Tainana - cveta Feniks. Ispod nadstrešnice u obliku pentagona, muzej se sastoji od niza terasastih pravougaonih volumena, od kojih je nekoliko skriveno u zelenilu kao produžetak susednog parka. Zasađene zelene terase takođe pomažu u zaštiti od sunca i služe kao društveni prostor za okupljanje.

Inspirisan sa Muzejom moderne umetnosti u Danskoj, terasaste galerije Muzeja lepih umetnosti su vertikalno složene i pomerene jedne u odnusu na druge tako da stvore kombinaciju unutrašnjih i spoljašnjih prostora koji promovišu prirodnu ventilaciju.

Staklene roletne zatvaraju svaki pravougaoni prostor, a one se mogu povući klizno nagore kako bi u potpunosti otvorile galerijske prostore ka spoljašnjosti. Kako bi filtrirao prirodnu svetlost i stvorio hladnu mikroklimu, krov u obliku pentagona je izbušen obrascem fraktalnih isečaka orijentisanih ka istoku, jugu i zapadu, Kišnica se takođe sakuplja sa krova i reciklira kao voda za ispiranje toaleta i navodnjavanje.

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?