Zahina krivolinijska aluminijumska skulptura na Londonskom festivalu dizajna

16.09.2014. | Dezeen

Arhitektonski biro Zaha Hadid Architects je predstavio čudnu krivolinijsku skulpturu nazvanu „Crest“ radi proslave otvaranja Londonskog festivala dizajna. Smeštena na površini dvorišnog bazena, tanka samonoseća struktura je napravljena od prednapregnute ravne aluminijumske ploče.

Skulptura će ostati u glavnom gradu Velike Britanije za vreme trajanja festivala, nakon čega će biti prebačena na lokaciju Zahinog novog projekta - ME Dubai Hotel, gde će postati stalni deo prostora.

„Crest“ je osmišljena kao demontažna skulptura koja testira granice nove građevinske tehnike koja uključuje sklapanje aluminijumskih panela u prednapregnutu ravnu ploču koja se zatim podigne u samonoseću strukturu. Ona označava vezu između Istoka i Zapada.

„To je vrsta procesa koji mi nikada nismo uradili ranije; to je eksperiment i bilo je bitno postići što je moguće preciznije tanju formu. Ovo je najtanja ljuskasta struktara koju smo izgradili do sada“, rekla je Melodi Leung, arhitekta u birou Zahe Hadid.

Novi hotel ME Dubai će biti smešten u zgradi Opus u okrugu Burdž Kalifa i imaće stotinu soba, četiri penthaus apartmana sa privatnim terasama i brendirani apartman lanca Suite ME. On će takođe imati restoran sa Mišelinskom zvezdom.

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Bane 28.02.2021.
U čl.2. Ugovora koji su vlasnici stanova za...
Zvezdan 23.02.2021.
Ovo je samo zanimljivost za nas. Naše zelen...
Куриња 17.02.2021.
Када креће са радовима?
Sulja Besir 09.02.2021.
Jeli radite u Austriju imamo 270 m2 tarasei...
Saurus 08.02.2021.
Liči na bledu kopiju Karađorđevog trg u Bat...