INFONET-468X60-BANNER

Zahina krivolinijska aluminijumska skulptura na Londonskom festivalu dizajna

16.09.2014. | Dezeen

Arhitektonski biro Zaha Hadid Architects je predstavio čudnu krivolinijsku skulpturu nazvanu „Crest“ radi proslave otvaranja Londonskog festivala dizajna. Smeštena na površini dvorišnog bazena, tanka samonoseća struktura je napravljena od prednapregnute ravne aluminijumske ploče.

Skulptura će ostati u glavnom gradu Velike Britanije za vreme trajanja festivala, nakon čega će biti prebačena na lokaciju Zahinog novog projekta - ME Dubai Hotel, gde će postati stalni deo prostora.

„Crest“ je osmišljena kao demontažna skulptura koja testira granice nove građevinske tehnike koja uključuje sklapanje aluminijumskih panela u prednapregnutu ravnu ploču koja se zatim podigne u samonoseću strukturu. Ona označava vezu između Istoka i Zapada.

„To je vrsta procesa koji mi nikada nismo uradili ranije; to je eksperiment i bilo je bitno postići što je moguće preciznije tanju formu. Ovo je najtanja ljuskasta struktara koju smo izgradili do sada“, rekla je Melodi Leung, arhitekta u birou Zahe Hadid.

Novi hotel ME Dubai će biti smešten u zgradi Opus u okrugu Burdž Kalifa i imaće stotinu soba, četiri penthaus apartmana sa privatnim terasama i brendirani apartman lanca Suite ME. On će takođe imati restoran sa Mišelinskom zvezdom.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;