INFONET-468X60-BANNER

Solarna ćelija koja se nanosi prskanjem bi mogla da smanji troškove solarne energije

11.09.2014. | Gizmag

Istraživači sa Univerziteta u Šefildu u Velikoj Britaniji su stvorili solarnu ćeliju koja se nanosi prskanjem i koja koristi pervoskit kao sloj koji apsorbuje svetlost. Iako je efikasnost solarne ćelija samo skromnih 11 odsto, ona može biti proizvedena veoma jeftino, čime se otvara put za značajno smanjenje troškova proizvodnje solarnih panela velikih razmera.

Višeslojne solarne ćelije visoke efikasnosti su korisne za specijalizovane aplikacije kao što su svemirske sonde i sateliti, ali njihove kompleksne strukture i korišćenje retkih, skupih mateirjala ih čini nepraktičnim za široku upotrebu. Kada je u pitanju proizvodnja električne energije u velikim razmera, cena po vatu, umesto efikanosti, postaje osnovni pokazatelj. U kontekstu solarne energije, to znači trgovina sa nekim performanasama u korist mnogo jeftinijih materijala i jednostavnije, više unapređene proizvodnje.

Solarne ćelije na bazi pervoskita (porodica kristala sa zajedničkom, prepoznatljivom strukturom) izgledaju veoma obećavajuće u tom smislu, iz dva osnovna razloga. Prvo, one mogu biti proizvedene jeftino, koristeći široko dostupne materijala pripremljene na niskim temperaturama. I drugo, tehnologija oko njih napreduje neverovatnom brzinom. Za par kratkih godina, one su već dostigle efikasnost veću od 19 odsto, što je konkurentno sa tradicionalnim solarnim ćelijama na bazi kristalnog silicijuma.

Sada su profesor Dejvid Lidzej i njegove kolege sa Univerziteta u Šefildu uspele da stvore solarnu ćeliju koja se nanosi prskanjem koja koristi pervoksit kao sloj za apsorpciju svetlosti. Efikasnost ćelije je izmerena na 11 odsto, što je samo delić efikasnosti solarnih ćelija na bazi silicijuma, ali kombinacija pervoksitne tehnologije i nanošenja prskanjem bi mogle da smanje cenu po vatu značajno, dajući validnost njima za primenu u velikim razmerama.

Istraživači su prethodno koristili iste metode prskanja za proizvodnju organske solarne ćelije, ali su rekli da je zamena organskih jedinjenja sa pervoksitom kao slojem za apsorpciju svetlosti dovela do značajnih gubitaka efikanosti. Prskane pervoksitne solarne ćelije mogu pojednostaviti proces proizvodnje, što olakšava povećanje proizvodnje, a takođe i smanjenje trošenja materijala.

U nedostatku stvarnih proizvodnih linija i ekonomije obima, gotovo je nemoguće reći koliko će se cena po vatu prskane solarne ćelije na bazi pervoksita uporediti sa standardnom silicijumskom ćelijom, koje su energetski intenzivne za proizvodnju. Međutim, s obzirom na veoma veliku brzinu tempa po kome su one napredovale u poslednjih nekoliko godina, istraživači imaju razloga da budu optimisti.

„Verujem da će nove tankoslojne fotonaponske tehnologije imati važnu ulogu u povećanju korišćenja solarne energije, i da će pervoksitne solarne ćelije biti najbolji kandidati za tu tankoslojnu tehnologiju“, kaže profesor Lidzej.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;