INFONET-468X60-BANNER

Koncept 3D štampanih kuća nudi plan za život na Marsu

04.09.2014. | Gizmag

Ukoliko ljudi uspešno kolonizuju planetu Mars u budućnosti, kakve vrste kuća će oni naseljavati? Američka svemirska agencija NASA i kompanija MakerBot su nedavno održali konkurs za pravljenje 3D odštampanog modela kuće pogodne za Crvenu planetu. Noa Hornberger je pobedio na konkursu sa svojim konceptom kuće Queen B, koja nudi moguća rešenja buduće međuplanetarne arhitekture.

Slično smeštaju u obliku saća o kome smo nedavno pisali, model Queen B se sastoji od prostorno štedljivog modularnog dizajna koji je fleksibilan, izdržljiv i kompaktan - mada su u ovom slučaju heksagonalni moduli postavljeni u nivou umesto da su nagomilani u vazduhu.

„Zgrada sa raširenim rukama, krilima, čvorovima ili granama nije praktična za dugoročnu efikasnost i stabilnost“, objašnjava Hornberger. „Bilo bi skoro nemoguće održavati toplim takvu zgradu zbog rasipanja toplote u tim svim oblastima.“

Svaki od deset modula meri 4,78 metara (16 stopa) u prečniku, i oni su raspoređeni oko centralne dnevne sobe koja sadrži nekoliko kauča, televizor i stanicu za punjenje. Sami moduli sadrže kuhinju, trpezariju, dve spavaće sobe, dva kupatila, baštu, vešarnicu i laboratoriju za 3D štampanje.

Objekat Queen B poseduje krov napravljen od osiromašenog uranijuma i drugih gustih elemenata za koje Hornberger smatra da bi smanjili zračenje na bezbedne niove za one unutra.

Pošto ume da bude prilično hladno na Marsu (prosečna temperatura je oko -60 stepeni Celzijusa), objekat Queen B je smešten na vrhu velikog podzemnog kontejnera koji je ispunjen vodom i zagrevan bilo sa podzemnim električnim grejačem ili više egzotičnim egzotermičkim hemijskim reaktorom. Ovo bi održalo bazu doma relativno toplom, a zagrejana voda bi se takođe upumpavala u izolovanim zidovima i radijatorima doma.

Hornberger ističe da dostupno obilje pare otvara put za generatore na parni pogon, koji bi mogli da dopune električnu energiju prikupljenu sa solarnim panelima.

Podzemni sistem za prečišćavanje vazduha obrađuje mešavinu vazduha u objektu Queen B, mada Hornberger takođe razumeno kaže da rezervni rezervoar sa čstim kiseonikom mora biti zadržan u slučaju nužde. Kako biljke u apartmanu rastu, dizajner kaže da bi bilo moguće smanjiti ili čak u potpunosti isključiti sintetičko upumpavanje kiseonika.

Očigledno, objekat Queen B neće biti izgrađen u svojoj punoj veličini i poslat na Mars u skorije vreme, a model deluje neralno u ovom trenutku. Ipak, to je ubedljiva vizija onoga kako će takvi domovi eventualno izgledati, ukoliko se buduća kolonizacija Marsa zaista dogodi.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;