Vijetnamski paviljon od bambusa za EXPO 2015

01.08.2014. | Inhabitat

Vijetnamski arhitektonski biro Vo Trong Nghia poznat po upotrebi bambusa u svojim projektima je izabran da projektuje Vijetnamski paviljon na Svetskoj izložbi 2015. u Milanu.

Biro oblikuje paviljon po uzoru na nacionalni cvet Vijetnama, lotos, kako bi proslavili kulturu zemlje i izrazili temu izložbe „Hranjenje planete, Energija za život“. Paviljon će se sastojati od lotosovog jezerceta sa plitkim bazenom vode i niza visokih struktura od bambusa koji će biti ukrašeni sa drvećem.

Lotos paviljon je inspirisan lokalnom florom, ali on ima univerzalnu poruku. „On raste iz blatnjavih bara i izdiže se iznad površine kako bi cvetao sa izuzetnom lepotom. Cvet je dokaz da strpljenje može da pretvori poteškoće u prednosti“, kažu arhitekte. Lotos je takođe važan deo vijetnamske kuhinje - svaki deo biljke se koristi, uključujući i koren, stabljiku, lišće, cvet, semenje i tučak.

Dvospratni izložbeni prostor će biti pozicioniran u centru paviljona, okružen sa svih strana vodom i uokviren sa 25 struktura od bambusa različitih veličina. Bazen oko paviljona je projektova da hladi okolni vazduh, stvarajući udobnu mikroklimu za posetioce.

Kamenje u bazenu u obliku lotosovog lista vode posetioce ka ulazu, dok će se paravani oko perimetra paviljona sklapati u toku vrelih dana tako da omoguće prodor prirodne ventilacije u izložbeni prostor. Nakon završetka privremene izložbe, bambus će biti demontiran i ponovo će se koristiti za druge projekte, a u skladu sa ekološko svesnom temom Svetske izložbe.

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Bane 28.02.2021.
U čl.2. Ugovora koji su vlasnici stanova za...
Zvezdan 23.02.2021.
Ovo je samo zanimljivost za nas. Naše zelen...
Куриња 17.02.2021.
Када креће са радовима?
Sulja Besir 09.02.2021.
Jeli radite u Austriju imamo 270 m2 tarasei...
Saurus 08.02.2021.
Liči na bledu kopiju Karađorđevog trg u Bat...