INFONET-468X60-BANNER

Gradonačelnik Londona predstavio planove za prvo plutajuće selo u Velikoj Britaniji

30.07.2014. | Gizmag

Još jedan dan, još jedan ambiciozan arhitektonski projekat gradonačelnika Londona Borisa Džonsona. Kancelarija gradonačelnika je nedavno otkrila da je konzorcijum „Carillion Igloo Genesis“ osvojio konkurs za projektovanje i izgradnju prvog plutajućeg sela u Velikoj Britaniji na dokovima Kraljice Viktorije u Istočnom Londonu.

Plutajuće selo na dokovima Kraljice Viktorije je deo sveukupnog plana transformacije sva tri istočnolondonska istorijska kraljevska pristaništa u velike eksluzivne poslovne distrikte. Ukoliko projekat bude izgrađen, selo će se prostirati na čitavih 6 hektara, i uključivaće kuće, restorane, kafiće, barove i klizališta.

Konzorcijum „Carillion Igloo Genesis“ namerava da koristi istu tehnologiju koja se trenutno koristi u Ijburgu u Holandiji, gde su ploveća sela i strukture daleko češća pojava. Ova tehnologija uključuje sidrenje stambenih i nestambenih jedinica u mestu sa nizom betonskih šipova. Strukture će biti povezane sa dokom preko mosta.

Konzorcijum „Carillion Igloo Genesis“ takođe uključuje i profesora Aleksa de Rijkea, koji je nedavno predstavio istraživanja o plutajućim selima na Venecijanskom bijenalu arhitekture.

„Ova lokacija ima potencijal da postane jedna od najtraženijih adresa u glavnom gradu, i ona će udahnuti novi život u londonske vodotokove“, rekao je vidno oduševljeni gradonačelnik Džonson.

Međutim, pre nego što predlog krene u realizaciju, projekat mora biti prvo predat, i odobren od strane Njuham saveta (Njuham je londonska opština u kojoj će biti smešteno plutajuće selo). Premda su izgledi za to sumorni, jer je nedavno predsednik opštine Njuham Sir Robert Vels nazvao projekat „japijevskim getoom“.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;