INFONET-468X60-BANNER

One9: Devetospratni prefabrikovani stambeni toranj izgrađen za samo pet dana

29.07.2014. | Dezeen

Tehnologija prefabrikacije je uvela revoluciju u način na koji gradimo naše domove, sa modularnim elementima koje samo treba da poslažemo nalik Lego kockicama. Australijska građevinska firma Hickory Group je nedavno završila takav primer sa zgradom One9 - devetospratnim prefabrikovanim stambenim tornjem izgrađenim za samo pet dana!

Zgrada One9 je izgrađena od 36 prefarbikovanih modula, i ona takođe obuhvata i brojne ekološko održive funkcije kao što su sistem za reciklažu sive vode i solarni paneli za zagrevanje vode. Iako je zgrada One9 napravljena od naslaganih modula, kompanija Hickory Group ne smatra svoju zgradu modularnom arhitekturom jer oni nisu koristili fiksnu veličinu modula.

U skladu sa svojim zalaganjem za smanjenjem materijala i rasipanja energije, kompanija Hickory Group je usvojila građevinsku metodu pod nazivom „Unitised Building System“ (UB) - proces prefabrikacije koji štedi vreme razvijen od strane vodećeg australijskog arhitekte Nonde Katsalidisa. Moderni dizajn stambene kule prikazuje kapacitet ovog sistema gradnje da isporuči kompleksne arhitektonske elemente, kao što su konzolne terase.

Mada kompanija Hickory Group kaže da UB građevinski proces gradnje može da se koristi za izgradnju zgrada visokih do 70 spratova, devetospratna One9 zgrada je trenutno najviša zgrada koju je ova firma izgradila.

Toranj se sastoji od 34 jednosobna i dvosobna stana, od kojih svaki ima podove od prirodnog drveta, visoko kvalitetne završene materijale i velike terase. Toranj One9 se takođe može pohvaliti sa energetskim rejtingom 6 zvezdica.

 

Komentari: 2

Hipotaur 10.09.2014 10.35.38

Kad smo već kod stručnosti: "Ne možete" se piše odvojeno. I naravno, i kad komentarišemo po ovim "elektronskim spravama" treba da se trudimo da poštujemo pravopis. Verujte, i građevinarstvo i država i svi mi ćemo biti bolji ako budemo stručni, ali u svakom smislu. :)

Goran 08.08.2014 09.36.15

za pet dana nemozete da oformite gradiliste
prestanite sa ovakvim visoko strucnim informacijama

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;