Mrtvo more neće umreti

09.02.2009. | Tanjug

Mrtvo more, koje bi za 50-ak godina moglo da bude stvarno mrtvo ako odmah ne bude preduzeto nešto brzo i delotvorno, može biti spaseno preusmerenjem vode iz Crvenog mora, udaljenog više od 170 kilometara, uverene su bliskoistočne vlade i eksperti.

Ideja za takav ambiciozan projekat već postoji, pa su već prikupljena sredstva za studiju izvodljivosti. Projektom je predviđena izgradnja kanala dugog 177 kilometara koji bi se zvao "Crveno za mrtvo". Njime bi trebalo da se iz Crvenog u Mrtvo more "pretače" oko pet miliona tona vode dnevno. Slični projekti su ranije izvođeni sa slatkom vodom, ali bi ovo bio daleko najambiciozniji program preusmeravanja morske vode koji je ikad ostvaren.

Dotok nove vode je neophodan da bi se zaustavilo isušenje Mrtvog mora koje bi, kako upozorava Svetska banka, dovelo do "prirodne katastrofe ogromnih razmera". Prekomerna eksploatacija vode reke Jordan, jedine velike pritoke Mrtvog mora, ali i katastrofalne, globalne klimatske promene uzrok su stalnog opadanja nivoa mora - po stopi od oko jednog metra godišnje. Za proteklih 40 godina, površina Mrtvog mora se suzila za trećinu, pa danas iznosi nešto više od 620 kvadratnih kilometara.

Duž njegove ogoljene obale pojavile su se opasne rupe koje mogu da budu kobne po šetače. Inicijatori projekta smatraju da bi stalan dotok sveže vode pružio mogućnost proizvodnje električne energije pošto je Mrtvo more smešteno oko 400 metara niže od Crvenog mora. Ovako proizvedena struja bi mogla da se koristi za desalinizaciju morske vode odnosno za dobijanje vode za piće kojom oskudevaju priobalne zemlje - Jordan, Izrael i okupirane teritorije.

Realizaciju projekta je dosad kočila stalna napetost u regionu. Nedavno su, međutim, sve zainteresovane strane postigle čvrst dogovor pa su prikupljena sredstva za studiju izvodljivosti. Jedan od glavnih ciljeva studije biće da se utvrdi kako dotok morske vode može da utiče na jedinstven ekosistem Mrtvog mora. Mrtvo more leži u Jordanskoj dolini, u nastavku takozvane Velike istočnoafričke doline. Njegov položaj duboko ispod nivoa mora je jedan od uzroka izrazito visokog sadržaja soli koji iznosi - čak do 33 odsto. Poređenja radi, salinitet Sredozemnog mora iznosi svega tri odsto!

Studija izvodljivosti, koja bi trebalo da bude završena za 12 meseci, koštaće oko 13,5 miliona dolara, a cena realizacije projekta se procenjuje na oko pet milijardi dolara. Ovu sumu, smatraju stručnjaci, neće biti teško prikupiti s obzirom na ogromne potrebe za vodom za piće u regionu.

Jordan, mahom pustinjska zemlja, već je saopštio da u potpunosti podržava taj projekat s obzirom na vrlo primamljivu mogućnost dobijanja jeftine električne energije i proizvodnje (desalinizacijom) ogromne količine vode za piće. "Projekat izgradnje kanala 'Crveno za mrtvo' je najznačajniji za spas Mrtvog mora, ali je važan i zato što će doprineti rešenju problema koje Jordan ima sa vodom za piće", izjavio je lokalnoj štampi Haldun Hušman, generalni sekretar Ministarstva za vodu jordanske vlade.

Jordan, jedna od najsiromašnijih zemalja na svetu kad je reč o vodi za piće, prinuđen je da svake godine uvodi nepopularne restrikcije u snabdevanju. "Cilj projekta je, međutim, i jačanje mira i razvoj saradnje u regionu", izjavio je Saleh Kalab, novinar provladinog lista Al Raj. Pre 50 godina, Mrtvo more je godišnje dobijalo oko milijardu tona vode iz reke Jordan. Sada, pak, taj priliv je opao za čak 90 odsto zbog prekomerne eksploatacije tog važnog rečnog toka.

PDF na engleskom možete preuzeti ovde.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?