INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Plašt od zelenila na Međunarodnom aerodromu u Oklandu

22.07.2014. | Inhabitat

Međunarodni aerodrom u Oklandu je nedavno predstavio skulpturalni višefunkcionalni prostor okružen tkanom mrežom i živim zelenim krovom. „Te Kaitaka“, takođe poznat kao plašt (The Cloak), je projektovan od strane novozelandskog arhitektonskog biroa Fearon Hay Architects. Projekat, koji pomaže u smanjenju opterećenja hlađenja i nudi jedistvenu estetiku, inspirisan je finim tkanjem Maori ogrtača.

Biro Fearon Hay Architects je angažovan da projektuje objekat u okviru razvojnog distrikta na Međunarodnom aerodromu Okland, na uglu dve, nedavno nadograđene ulice. Zgrada ima fleksibilnu organizaciju - ona ima multifunkcionalni prostor za održavanje sastanaka i raznih događaja. Njena namena je da pokaže mogućnosti za inovativni dizajn i održivo poslovanje.

Mrežasta struktura obezbeđuje osenčenje enterijera i tretira se kao konstruktivna kontura za živi zeleni krov koji je izgrađen preko oblikovanog drvenog rama. Inspirisana je tradicionalnim Maori ogrtačima, napravljenim od lana i ukrašenim sa geometrijskim obrascima.

Sa svojim delikatnim mrežastim elementima, objekat prikazuje kombinaciju raspoloživih građevinskih pristupa i lokalne fine izrade. Ona spaja aktuelne trendove u multifunkcionalni prostor projektovan sa novozelandskom održivom građevinskom praksom.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;