INFONET-468X60-BANNER

Savršeno pasivna kuća „Ressò“ pobednik Solarnog dekatlona u Evropi

17.07.2014. | Inhabitat

Dvadeset timova studenata iz celog sveta se takmičio u izgradnji najefikasnije kuće koja se napaja sunčevom energijom na takmičenju Evropski solarni dekatlon 2014 - a kuća „Ressò“ je upravo odnela najveće počasti u arhitektonskom delu ovog takmičenja!

Politehnički univerzitet Katalonje (Universitat Politècnica de Catalunya) se udružio sa Tehničkim univerzitetom Barselone kako bi razvio samodovoljnu kuću umotanu u prozirnu ljusku koja generiše solarnu energiju i sakuplja kišnicu.

Kuća je kao kutija u kutiji, sa zajedničkim prostorom duple spratne visine i površine od 81 kvadartni metar koji obezbeđuje multifunkcionalnosti i prilagođava se tako da formira prostor za sastanke, trpezariju, prostor za igru, podijum za ples, pa čak i košarkaški teren. Razigrane ljuljaške na konopcima izgrađene od starih skejtbordova vise sa drvenih greda koje nose krov sa fotonaponskom mrežom.

Kvadartni otisak kocke površine 111 kvadratnih metara je orijentisan nalik obliku dijamanta koji pokazuje na sever. Obodna traka u obliku slova L na severozapadnom i jugoistočnom delu kuće smešta uslužne prostore kao što su kupatilo i kuhinja. Na južnom zidu dvoslojni polu-prozirni polikarbonat funkcioniše kao toplotni kolektor i uvodi prirodnu svetlost u kuću.

Kuća „Ressò“ postiže samodovoljnost kroz pasivne sisteme. Solarni sistem je samo mali deo ukupne strategije smanjenja emisije ugljenika objekta. Pasivno prikupljanje toplote plus prirodna ventilacija i cirkulacija vazduha su dopunjeni metodama za prikupljanje i očuvanje vode. Kišnica se prikuplja za potrebe pranja, siva voda se reciklira.

Ne samo da ovaj prostor podstiče društvenu koheziju, već to radi i sam proces gradnje. Jedan od izazova procesa je bilo korišćenje takozvane „gradnje putem konsenzusa“, što znači odlučivanje o metodi gradnje tokom same gradnje, a ovo je posledično produžilo vreme izgradnje objekta.

Umesto visoko-tehnološkog rešenja gradnje, jednostavnije tehnike su usvojene, tako da je 45 studenata moglo da završi objekat za deset dana na lokaciji. Studenti su uživali u iskustvu izgradnje i nadaju se da bi uključivanje zajednice u izgradnji budućih zdanja dovelo do veće vrednosti samog objekata za buduće korisnike.

Kuća je opremljena sa recikliranim i sakupljenim predmetima kao što su sedišta napravljena od automobilskih guma i polovnih fotelja i ležaljka prikupljenih od lokalne zajednice. Sirove komponente skela su tu da podsete da je cela struktura i unutrašnja podela objekta odrađena povoljno i prilagodivo.

Koncept aktivnog korisnika kuće je dodatno ohrabren time što su instalacije unutar kuće ostavljene vidljive. Jedan član tima je objasnio: „Kada priključite svoj telefon na punjenje, možete videti zelene žice koje idu gore ka solarnoj mreži, tako da ste na taj način svesniji kako kuća funkcioniše.“

Područja niže gustine naseljenosti u Barseloni se oslanjaju na centar grada, i samim tim su im automobili i fosilna goriva potrebni zbog nedostataka u lokalnim zajednicama. Tim studenata iza kuće „Ressò“ aktivno sarađuje sa zajednicom Sv. Muc na severozapadnom rubu Barselone kako bi napravili pravu zgradu koja pruža rešenja za lokalno stanovništvo.

Vizija tima je da bi obezbeđivanje kolektivne infrastrukture dovelo do socijalne i ekološke rehabilitacije. Kao što slogan ručno oslikan ispred kuće kaže, ovo je zaista mnogo više nego puka kuća!

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;