INFONET-468X60-BANNER

Zahin Hajdar Alijev Centar u Bakuu dobio priznanje Projekat godine

04.07.2014. | Gizmag

Iračko-britanski arhitekta Zaha Hadid je osvojila nagradu Projekta godine Londonskog muzeja dizajna za njen projekat Hajdar Alijev Centra u Bakuu, Azerbejdžan. Arhitekta je pobedila preko 70 drugih projekata u kategorijama arhitektura, dizajn, moda, nameštaj, grafika, proizvodnja i transport - što se sve može videti u Muzeju dizajna do 25. avgusta.

Zahin projekat je dobio vrlo lepe, i neortodoksno bogate pohvale od žirija: „Neverovatno prelepa zgrada od najbrlijantnije arhitekte na vrhuncu njene karijere“, rekao je Pirs Gof iz biroa CZWG Architects. „Zgrada je čista i seski nalik pozi Merlin Monro sa suknjom koja se podiže. Bez grama argumentovanog modernizma u svojoj srži. Ona je (zgrada) slatko ljubavno pismo za Zahinu domovinu.“

Hajdar Alijev Centar je završen 2012. godine i u njemu se vide Zahino obeležje projektovanja - fluidne krive koje ovde daju odličan efekat. Centar se sastoji od auditorijuma, galerije i muzeja i ima ukupnu površinu od 57.506 metara kvadratnih.

Arhitetka je implementirala ramovski sistem kako bi postigla dobijanje oblika zgrade i velike unutrašnje fluidne prostore bez velikih konstruktivnih elemenata (stubovi), a njena forma se izdvaja čak i u gradu koji je poznat po svojoj odličnoj arhitekturi.

Ovo je svakako sjajna zgrada i takođe predstavlja tehničko dostignuće. Međutim, pobeda je dočekana sa stepenom kontroverze, delimično zbog toga što je ona nazvana po bivšem autoritarnom lideru te zemlje, Hajdaru Alijevu.

Pored toga, kako izveštava Gardijan, postojalo je dosta optužbi o kršenju ljudskih prava tokom izgradnje centra, uključujući i prinudna iseljenja, pretnje i sumnjive eksproprijacije od strane azerbejdžanske vlade.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;