NASA arhitekta projektovao malenu kamp-kućicu za avanturiste i za stanovništvo ugroženih područja

03.06.2014. | Inhabitat

Možda nije vremeplov ili svemirski brod, ali ova futuristička kuća definitivno izgleda kao da bi mogla da vas transportuje pravo u drugi univerzum. Bivši arhitekta iz NASA, Geret Fini (Gerret Finney) je nedavno predstavio „FireFly“ (Svitac), kamp-kućicu koja je mnogo više kompaktnija i funkcionalnija od njegovog prethodnog projekta, Cvrčka (Cricket). Sa svojim super-efikasnim i laganim dizajnom, ova malena kamp-kućica je minimalistički i robustni mini-dom prigodan za bilo koga.

Projektant Geret Fini se oslanjao na svoje iskustvo starijeg arhitekte u NASA Habitability Design Center (HDC), gde je projektovao mala, ergonomska staništa za astronaute. Nakon napuštanja NASA 2009. godine, „svemirski“ arhitekta je projektovao Cvrčka - super efikasan kamper od recikliranih materijala. Četiri godine kasnije, Fini je predstavio prototip Svica, koji je još više kompaktniji i laganiji dizajn kamp-kućice.

Korišćenjem tehnika vazduhoplovnog inženjeringa, Finijev tim graditelja je projektovao nezgrapan, a lagan egzoskelet sastavljen od laserski sečenih listova savijenog aluminijuma i kompozitnih izolacionih panela visokih R vrednosti sa jezgrom od pene koja je umotana u tanku aluminijumsku kožu. Završeni prototip, koji je sastavljen u proizvodnom objektu kompanije TAXA u Hjustonu, teži samo oko 300 kilograma.

Pored avantura na otvorenom, arhitekta Fini predviđa da se Svitac može koristiti u industrijskim zonama ili u ugroženim područjima kao privremene baze u negostoljubivim sredinama. Prototip druge generacije će biti prikazan početkom naredne godine.

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Nemanja Rodić 05.11.2019.
Bravo,molim vas da pošaljete ekipu da okrpi...
Milan 09.10.2019.
Da, sve je to lepo u teoriji. Međutim kao i...
Maxs 24.09.2019.
Pa neka plate 50€ i neka prijave radnike na...
Darko 23.09.2019.
Teško da će neko južno od Save da se vraća ...
Шумадинац 16.09.2019.
1. Смедерево - Зрењанин - Кикинда - Хоргош....