Dramatična kućica na drvetu je pletena od drveta nalik ptičijem gnezdu

02.06.2014. | Inhabitat

Arhitektonski biro Jerry Tate Architects i grupa studenata su preuzeli par trikova u izgradnji od ptica i projektovali i izgradili ovu dramatičnu, tkanu kućicu na drvetu. Završena za samo pet dana, kućica na drvetu „Dartmoor“ je izgrađena od lokalnog drveta, koje je korišćeno za izgradnju podijuma oko velikog hrasta, kao i kapsule u kojoj se može sedeti ili igrati.

Biro Jerry Tate Architects i stolar Henri Rasel su sarađivali sa grupom studenata koji su izabrali predmet Prostorne strukture na Nedelji umetnosti u Dartmuru. Kurs je započeo sa projektnim zadatkom porodice sa lokalne farme koja je želela bezbednu kućicu na drvetu za njihove unučiće.

Grupa je započela proces tako što je prvo potražila drvo pogodno za gradnju kućice, a nakon pretrage su se odlučili za veliko hrastovo drvo na padini. Uzimajući inspiraciju od ptica koje pletu svoja gnezda, grupa je osmislila plan da pristup kućici na drvetu bude preko nagnute staze nalik tunelu od pletenog drveta.

Materijali potiču iz okoline, uključujući i lokalno posečene smrče, ariša i kedra, a samo dva mehanička alata su korišćena za pričvršćivanje kućice na drvo. Komadi smrče su isečeni i neki od njih su laminirani zajedno da stvore jača rebra sa kojima je kućica građena.

Drvo je tkano zajedno kako bi se povećala stabilnost i nosivost materijala i kako bi se stvorila staza nalik tunelu i spiralna platforma za igru. Arhitekte iz biroa Jerry Tate su rekle: „Forma je inspirisana gnezdom ptica koji tkaju gnezda i koja izgledaju dramatično, ali su zapravo sigurna i bezbedna. Priroda je uzvišeni arhitekta.“

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Iiinkh 18.02.2019.
Sta vam znaci to da mogu pristojno da zarad...
Biljana 17.02.2019.
Kako loktajt lepak namazati na celu povrsin...
Djom 06.02.2019.
Sjajna cena zemljišta, ko bi rekao da su to...
Jova 01.02.2019.
Zalosna vam majka....za onakvo skrnavljenje...
veselnik 01.02.2019.
Ma lako je njima, nemaju oni Grdelicu!