INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Može li ovaj malo poznat generator na biomasu pokrenuti energetsku revoluciju?

30.05.2014. | Gizmag

Ovo bi mogla biti najvažnija prenosna elektrana za koju nikada niste čuli. Zove se „Power Pallet“ i ona je u suštini kombinovana rafinerija biomase i generator koja se može smestiti na jednu paletu i može izbaciti do 20 kilovata električne energije.

Erik Mak je naišao na ovu sjajno, mada skormno novotarstvo koje izglada kao minijaturna rafinerija prikačena za minijaturnu elektranu, dok je šetao zabačenim delovima sajma rukotvorina Bay Area Maker Faire, gde se nalaze mnoge druge bizarne, a i pomalo nejasne industrijske rukotvorine.

To je svakako bilo prikladno mesto, s obzirom da je tvorac generatora, Džim Mejson, umetnik iz Kalifornije koji je započeo sa razvojom prenosivog i flekisibilnog izvora napajanja nakon što je grad Berkli isključio struju u kolektivnom radnom prostoru koji je on stvorio za umetnike koje rade na velikim prostorima. Jedan od prvih koncepata za kojim se on okrenuo u potrazi za alternativnim izvorom energije je bila gasifikacija.

„Gasifikacija je fascinantna po tome što je to proces koji razdvaja vatru na njene sastavne komponenete koji se mogu kontrolisati“, rekao je Mejson nedavno. „Nju bi trebalo posmatrati kao operativni sistem vatre.“

Posle više od decenije, Mejsonova kompanija, All Power Labs, sada ima više od 35 stalno zaposlenih radnika i upravo je izbacila petu verziju prenosne elektrane „Power Pallet“ nakon postavljanja stotina jedinica u zemljama u razvoju i kao istraživački alat na univerzitetima.

U suštini, jedinica „Power Pallet“ funkcioniše tako što spaljuje biomasu na raspolaganju, ali pre nego što je gorivo u potpunosti sagoreno, dobijeni zapaljivi gasovi kao što su vodonik i ugljen-monoksid se odvode kako bi se koristilo kao gorivo u motoru kompanije General Motors koji radi kao generator električne energije. Ljuske od oraha su među najboljim izvorima biomase koji zahtevaju najmanju količinu rada i nadzora. Piljevina i ljuske kokosa su sledeći najbolji materijal, a očišćeni klip kukuruza ili jezgra palmine koštice su najteže za korišćenje.

Kompanija procenjuje da je 10 kilograma biomase konvertovano u električnu energiju od strane uređaja „Power Pallet“ ekvivalentno količini energije koja se dobija spaljivanjem 4 litara (jedan američki galon) dizel goriva u generatoru, ali sirovina za biomasu košta jednu trećinu cene dizela po generisanom kilovat satu.

Krajnja vizija za ovaj generator je stvaranje kompletne, prenosne i kompaktene jedinice za generisanje električne energije sa kojom može da upravlja bilo ko bez ikakve obuke. Najnovija verzija ima dodatke poput automatizovanog rukovanja sa pepelom, što je u suštini dodavanje komore za odlaganje pepela koja se jednom dnevno lako može isprazniti kako se ne bi proces sagorevanja začepio.

Prema najnovijim cenama istaknutim na sajtu kompanije, generator „Power Pallet“ košta oko 30.000 američkih dolara. A za cenu od oko 40.000 dolara dobićete verzuju jedinice sa mrežnim paketom koja omogućava da bilo koji deficit električne energije bude ispunjen od strane elektrodistributivne mreže.

Pogledajte video ispod za detalje (napomena: video snimak je na engleskom jeziku):

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;