INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Kućna vetroturbina nalik zavrtnju

28.05.2014. | Gizmag

Iako je sve više uobičajeno videti solarne panele na krovovima kuća, domaće vetroturbine su još uvek prilično redak prizor. Mada, ukoliko se roterdamska kompanija „The Archimedes“ bude pitala, do će se uskoro promeniti. Juče je kompanija zvanično predstavila svoju vetroturbinu „Liam F1 Urban Wind Turbine“, za koju kažu da ima prinos energije koji je na „80 odsto od maksimuma koji je teoretski izvodljiv“. To je prilično smela tvrdnja, imajući u vidu da većina konvecnijalni turbina imaju prosek prinosa od oko 25 do 50 odsto.

Liam turbina, širine 1,5 metara i teška 75 kilograma, definitivno ne izgleda baš kao tipična vetroturbina. Ona vuče inspiraciju iz formi nautilus školjki, kao i zavrtanjske pumpe koju je osmislio drevni grčki matematičar Arhimed iz Sirakuze.

Faktor forme navodno rezultira u minimalnoj mehaničkoj otpornosti, što joj omogućava da se okreće veoma slobodno i da radi tiho - buka lopatica je jedna od najčešćih žalbi u vezi krovnih vetroturbina. Pored toga, dizajn je takav da usmerava turbinu uvek ka pravcu duvanja vetra radi maksimalnog prinosa energije, ili kompanija makar tako tvrdi.

Pored tvrdnje da je sposobna da postigne 80 odsto od Becove granice, kompanija tvrdi da njihova turbina „Liam F1 može da generiše u proseku 1.500 kilovat-časova energije (godišnje) na brzinama vetra od 5m/s, što je polovina potrošnje energije u tipičnom domaćinstvu“. Nepotrebno je reći da će biti zanimljivo videti šta će nezavisna testiranja pokazati. Kompanija tvrdi da je testirala turbinu Liam „preko 50 puta“ kako bi potvrdila cifre, a već je prodala 7.000 turbina u 14 zemalja.

Vetroturbina „Liam F1 Urban Wind Turbine“ bi trebalo da bude zvanično komercijalno dostupna od 1. jula. Iako ne znamo u ovom trenutku cenu, prethodno objavljivanje na sajtu komapnije je navelo cenu od 3.999 evra.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;