Kuća „Casa 7A“ drži na odstojanju radoznale oči

23.05.2014. | Gizmag

Visoko u brdima na oko sat ili dva vožnje od Bogote, Kolumbija, nalazi se jedna vila koja se može pohvaliti sa privatnošću, održivošću i luksuzom. Projektovana od strane arhitektonskog biroa Arquitectura en Estudio i Natalije Heredije, kuća „Casa 7A“ takođe poseduje inovativnu fasadu koja sačinjenu od kliznih i okretnih drvenih elemenata (žaluzina) koji obezbeđuju otvorenost i privatnost u zavisnosti od potreba.

Kuća „Casa 7A“ je završena početkom ove godine i površine je 550 metara kvadratnih. Vila je izgrađena korišćenjem lokalne radne snage i od materijala kao što su beton, peščar, drvo za konstrukciju, kao i održivo uzgajana tikovina koja je korišćena za nameštaj, fasadne elemente i podove.

Rezidencija je orijentisana u pravcu sever-jug, što pomože u smanjenju solarnog dobitka, i drži sunce na bazenu veći deo dana, mada je i solarni sistem panela za grejanje takođe pri ruci za zagrevanje vode bazena. Kuća „Casa 7A“ dodatno poseduje i provetreni krov i sistem za prikupljanje kišnice koja se potom koristi za navodnjavanje.

Raspored u kući je podeljen u dva glavna dela: otvoreni spoljni prostori i privatni unutrašnji prostori. Privatni delovi kuće obuhvataju prostore četiri spavaće sobe, od koji svaka ima svoje kupatilo, kuhinju, kao i pomoćne prostorije.

Poluotvoreni životni prostor je još interesantniji. Spoljašnja kuhinja, toalet, kao i popločana područja nisu ograničeni sa zidovima koji ograničavaju kuću, ali kada se dom ne koristi ili ukoliko je potrebna privatnost, drveni elementi se klizno preko vođica (ili se na nekim mestima rotiranjem) dovode u položaj za zatvaranje kuće.

Osnovni koncept nikako nije jedinstven, ali fasada od drvenih elemenata kuće „Casa 7A“ je lep detalj koji je naročito dobro urađen, a pored toga nudi privatnost, pomaže u smanjenju troškova energije kuće u pretežno toploj i suvoj klimi.

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Шумадинац 03.08.2020.
Да ли заиста нема никог ко би сагледао неоп...
Maja 31.07.2020.
Molim vas za cenu izolacije penom po m2 za ...
Aco 25.07.2020.
Da se moze graditi od ove cigle pečenjara.
Daniel Zebeljan 25.07.2020.
Koristio bi penu u brodogradnji.Kome se obr...
Zvonko 14.07.2020.
Iz bloka 42 se ovde seli buvlja pijaca a ne...