INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Sakrivena kuća nalik pećini prekrivena travom

22.05.2014. | Inhabitat

Japanski arhitekta Makiko Cukada je predstavila svoj najnoviji projekat kuće nalik pećini u Jokohami u Japanu. Neobičan dom je odeven u tamni čelik i drvo, a na njegovom vrhu se nalazi zeleni krov.

Kuća, nazvana „Grase Cave House“, štrči među rezidencijalnim objektima smeštenim u njenom susedstvu. Ona izgleda kao savršeno utočište za urbane pustinjake.

Kuća je smeštena na parceli u obliku slova V, koja je primorala arhitekte da razmišljaju van okvira uobičajenih formi, i rezultiralo je prostorom koji maksimalno iskorišćava potencijal uske parcele. Jedan od plutajućih zelenih krovova zgrade se spušta prema ulici, dok drugi usmerava liniju posmtranja ka drveću u susednom parku.

Prizemlje smešta kupatilo i odaje za spavanje - prostore kojima inače ne treba puno prirodne svetlosti. Prostori otvorenog plana na gornjem spratu su rezervisani za kuhinju, trepzarijski prostor i dnevnu sobu.

Celokupni enterije je odeven u tamnom drvetu, a stepenište spaja dva sprata i vodi stanare do prohodnog zelenog krova. Iako se kuća nalazi na malom parčetu zemljišta, ona poseduje terasu i baštenski prostor.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;