INFONET-468X60-BANNER

Vođeno svetlo: Stambeni objekat u Tojokavi, Japan

21.05.2014. | Detail

Uprkos fasadi bez i jednog otvora i činjenici da je smešten na veoma osenčenoj parceli, ovaj stambeni objekat arhitektonskog biroa mA-style Architects u gradu Tojokavi u Japanu je preplavljen prirodnom svetlošću. Zahvaljujući veštom usmeravanju sunčeve svetlosti u zgradu i korišćenjem reflektivnih unutrašnjih zidova, enterijer je prilično prozračan i pun svetlosti.

Lokacija zgrade se nalazi na placu koje je osenčeno na južno strani od strane dvospratne susedne zgrade. Iz ovog razloga su arhitekte Acuši Kavamoto i Majumi Kavamoto želeli da stvore zgradu koja će dobijati što je više moguće svetlosti u enterijeru. Zgrada, sa belom fasadom u veliki drvenim panelima, inicijalno odaje povučeni i prilično zatvoreni utisak.

Svetlarnik oivčava krovnu ravan na vrhu približno kvadratne kocke, puštajući sunčevu svetlost u unutrašnjost, gde se ona zatim deli preko niskih krovnih greda i reflektuje difuzno od strane drvenih zidova koji su postavljeni pod blagim uglom. Mekana i ravnomerno raspoređena svetlost ispunjava ceo unutrašnji prostor i u određenoj meri ga takođe uokviruje.

Kuhinjski, kupatilski i radni prostori su postavljeni ispod kontura svetlarnika. Prostori za privatnost, izdvajanje i skladištenje su predviđeni u četiri kutije različitih veličina raspoređenih u naizgled nasumičan način. Putanje i otvoreni prostori koji se forimiraju između njih su zamišljeni kao komunikacione i javne zone.

Ova „živa platforma“ je napravljena od kružnog „radnog hodnika“ u smislu visine i materijala niskih drvenih podijuma koji prave razliku između privatnih i društvenih zona od perimetra od betona. Zgrada nema vrata osim onih ulaznih, a merdevine obezbeđuju pristup otvorima na drugom nivou kutijastih soba.

Konfiguracija unutrašnjeg prostora donekle podseća na mali grad smešten u okviru većeg grada, gde javne zone i prolazi ispunjavaju funkciju trgova ili staza između kocki grupisanih oko njih koji deluju poput malih kuća. Na ovaj način su arhitekte želele da prožmu kuću sa fleksibilnošću i raznovrsnošću funkcija za potrebe stanara.

Fotografije: Kai Nakamura

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;