INFONET-468X60-BANNER

Nomadski život u šarenom pansionu od transportnog kontejnera u južnom Portugalu

15.05.2014. | Inhabitat

Nomadski život je projekat arhitektonskog biroa Studio ArTe i predstavlja jarko obojeni pansion napravljen od recikliranog transportnog kontejnera. Smešten u dvorištu stambene zgrade u regionu Algarve u južnom Portugalu, šarmantni novi pansion predstavlja pokušaj arhitekte Arnolda Arsena da odgovori na pitanje šta nam je zaista potrebno da živimo udobno i funkcionalno.

Smeštaj u pitanju nudi fleksibilnu alternativu za one koji žele da izbegnu plaćanje ogromnih hipoteka i kredita, dajući im šansu da uživaju u dobrom kvalitetu života u zdravoj životnoj sredini.

Ovaj pansion je izgrađen od transportnog kontejnera dužine 12 metara koji nudi dovoljno životnog prostora od 30 metara kvadratnih. Unutra, jedinstvena prostorija ima funkciju dnevne sobe, trpezarije i spavaće sobe. Kupatilo na jednom kraju strukture je odvojeno zbog higijene i privatnosti, dok spoljašnja kuhinja koja opslužuje potrebe stambene zgrade može da se koristi i od strane stanara u pansionu. Imajte na umu da je ovo samo jedna konfiguracija prostora, koja lako može da se promeni u zavisnosti od ličnih afiniteta vlasnika.

Kako bi se izborio sa toplom klimom na jugu Portugala, izgrađen je drugi krov preko kontejnera kako bi se sprečila aposrpcija previše toplote na spoljašnjem omotaču. Protkane zavese oko pansiona se takođe koriste za smanjenje uticaja podnevnog sunca, a i za pružanje dodatne privatnoste za one koje se nalaze unutar kuće ili na tremu. Ogromna klizna vrata pomažu u zamagljivanju granice između enterijera i eksterijera, koja ne samo da daju bolju ventilaciju, već i povećavaju perceptivni osećaj prostora.

Kako sve više ljudi prihvataju ekonomičnost ovog vida stanovanja i okreću se ka nomadskom stilu života, ovo boravište od transportnog kontejnera nudi pristupačno i višestruko rešenje za one koji žele da izbegnu teret dugoročnog investiranja u tradicionalne nekretnine. U međuvremenu, arhitektonski biro Studio ArTe želi da nastavi sa istraživanjem „odnosa između osnovnih ljudskih potreba za putovanjem i skloništem, slobodnim vremenom i komunikacijom“.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;