INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Arhitektonski propust na neboderu Šard u Londonu

14.05.2014. | Inhabitat

Renzov Pianov neboder Šard (The Shard) u Londonu pruža gostima više nego što su očekivali. Zbog greške u dizajnu staklenog nebodera, gosti u Hotelu Šangri-La su u stanju da vide odraz privatnih prostorija u susednim sobama koje bi trebalo da budu skrivene od pogleda. Kada su svetla upaljena u najvišoj zgradi Evrope, ugaone refleksije sa prozora pružaju jasan pogled na ostale goste, i to u njihovim spavaćim sobama.

Šard je već izazvao podosta kontroverzi u svom kratkom postojanju - mnogi su kritikovali grandiozni projekat, kao i činjenicu da je on u vlasništvu države Katar. Neboder mešovite namene od 72 sprata na južnoj obali Temze štrči kao krhotina (engl. shard) stakla izvan horizonta Londona, što prema nekima uništava istorijski karakter ove oblasti.

Hotel Šangri-La je završen 2012. godine, ali ima samo 59 spremnih soba od ukupnog kapaciteta od 202 sobe. Ipak, posle njegovog nedavnog otvaranja, novi gosti su bili više nego nezadovoljni činjenicom da njihove sobe i nisu baš privatne. Zahvaljujući uglovima panela od stakla, refleksija pruža savršene poglede na sobe drugih gostiju noću. Dizajn fasade nebodera Šard karakterišu stakleni paneli koji štrče malo ispod soba, a koje sada služe kao ogledalo za poglede na sobe ispod.

Nije uopšte teško biti voajer ovde - mnogi gosti su fotografisali staklene panele koji prikazuju da su odrazi njihovih suseda lako vidljivi jednostavnim pogledom kroz prozor. Gosti unutra ne shvataju da su posmatrani u različitim stanjima privatnosti, tako da menadžer hotela preporučuje svim gostima da navuku roletne dok se trajnije rešenje ne pronađe i implementira.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


VEKA-300X250-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;