INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Libeskind projektuje Nacionalni spomenik holokausta u Otavi, Kanada

14.05.2014. | Dezeen

Projektantski tim predvođen arhitektom Danijelom Libeskindom i umetnikom Edvardom Burtinskijem je trijumfovao na konkursu za projektovanje Nacionalnog spomenika holokausta u Otavi, Kanada. Tim je predvođen arhitektom Gejl Dekster Lord, specijalistom za projektovanje muzeja, a pored njih se sastojao i od pejzažnog arhitekte Klodom Kormijerom i univerzitetskom profesorkom Doris Berger.

Nazvan „Pejzaž gubitka, sećanja i opstanka“, pobednički predlog se zasniva na obliku Davidove zvezde i biće lociran na istaknutom mestu u srcu kanadskog glavnog grada, nasuprot Kanadskog vojnog muzeja. Šest kraka zvezde ima za cilj da „pruže jedinstvenu temu i ambijent za tumačenje, kontemplaciju i umetničko izražavanje“, i zajedno će uokviriti veliki prostor za posetioce.

„Mi smo veoma počastvovani što smo izabrani da projektujemo spomenik žrtvama holokausta i posvećeni smo stvaranju mesta značaja i vrednosti za sve Kanađane“, rekla je Gejl Dekster Lord, koja je takođe potpredsednica kulturne organizacije Lord Cultural Resources. Zvanično otvaranje memorijalnog centra je zakazano za jesen 2015. godine.

„Ovo novo obeležje u glavnom gradu naše zemlje će ohrabriti ljude da razmisle o događajima iz holokausta, da se sećaju žrtava i odaju počast preživelima. Takođe će biti svečano mesto za razmišljanje i učenje, kao i nezaboravno iskustvo za Kanađane i inostrane posetioce“, prokomentarisao je kanadski ministar spoljnih poslova Džon Berd.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;