INFONET-468X60-BANNER

Google investira 100 miliona dolara kako bi solarne panele učinio pristupačnijim za američke kućevlasnike

25.04.2014. | Inhabitat

Kompanija Google je nedavno najavila svoju najveću kupovinu obnovljivih izvora energije do danas. I to nešto govori: kompanija je već investirala 5 miliona dolara u nemačke solarne elektrane i kupula dovoljno vetrenjača u Teksasu da snabdeva 170.000 američkih domova.

Odmah posle Dana planete Zemlje, Google je objavio partnerstvo sa proizvođačem solarnih ćelija SunPower Corporation koje će uspostaviti fond vredan 250 miliona dolara za kupovinu, a zatim i iznajmljivanje, hiljade solarnih panela američkim kućevlasnicima. Google i SunPower tvrde da će inicijativa omogućiti Amerikancima da dobiju solarnu energiju po „ceni koja je znatno niža od njihovih normalnih troškova za električnu energiju“.

Kako bi pokrenuo ovu ambicioznu solarnu lizing inicijativu, Google je doprineo sa 100 miliona dolara u gotovini, sok je kompanija SunPower dala preostalih 150 miliona. Google kaže da je izabrao da stupi u partnerske odnose sa kompanijom SunPower zbog toga „što su oni poznati po kvalitetnim i pouzdanim panelima koji mogu da generišu i do 50 odsto više energije po jedinici površine, sa garantovanim performansama i manjom degradacijom tokom vremena“.

Solarni lizing postaje sve više popularnija opcija za one koji žele da iskoriste prednosti solarne energije ali ne mogu (ili ne žele) da naprave neophodne investicije unapred. Lizing solarnih panela često znači da je održavanje i popravke prepušteno kompaniji koja poseduje opremu. Međutim, bitno je da kupci znaju da će oni izgubiti pravo na poreske olakšice koje će ići kompaniji koja iznajmljuje solarnu opremu.

Za razliku od drugih programa solarnog lizinga, koji zarobljavaju klijente na desetogodišnje ili petnaestogodišnje ugovore, inicijativa Googla/SunPower će dati kupcima priliku da kupe svoj sistem nakon šest godina ili po završetku perioda zakupa. Obe kompanije se nadaju da će hiljade kućevlasnika biti u mogućnosti da finansira solarne sisteme za napajanje kroz kompaniju SunPower kao rezultat ovog programa, pridružujući se oko 20.000 Amerikanaca koji već iznajmljuju opremu od ove kompanije.

„Zadovoljstvo nam je što smo sklopili partnerstvo sa kompanijom Google kako bi učinili solarnu energiju dostupnijom za više porodice i omogućili tim porodicama da preuzmu kontrolu nad svojim energetskim troškovim“, rekao je finansijski direktor kompanije SunPower, Čak Bojnton u saopštenju za medije. „Sa povećanim i rastućim interesom za pouzdaniju, ekonomičnu solarnu energiju, kompanija Google pomaže u uspostavljanju solarne energije na pravo mesto.“

Ovaj sporazum predstavlja šesnaestu investiciju kompanije Google u obnovljive izvore energije i njenu treću investiciju u solarne kućne projekte. Sve u svemu, kompanija je uložila više od milijardu dolara u projekte obnovljivih izvora energije na tri kontinenta kroz niz raznih tehnologija. Zajedno ovi projekti mogu generisati više od dva gigavata energije, ili dovoljno struje svake godine da snabde oko 500.000 američkih domova.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;