INFONET-468X60-BANNER

„Philips OneSpace“ pretvara ceo plafon u rasvetno telo

11.04.2014. | Gizmag

U svom članku za Njujork Tajms iz 1964. godine, Isak Asimov je napisao: „Do 2014. godine, elektroluminiscentni paneli će biti u opštoj upotrebi“. Rasvetni paneli se zaista koriste da za osvetljavanje zidova i plafona kao što je on pretpostavio. Proizvod OneSpace kompanije Philips je poslednji takav primer da se Asimovova predviđanja ispunjuju.

OneSpace je najnovija inovacija koja je izašla iz Filipsovog odeljenja za velike rasvetne površine (Philips Large Luminous Surfaces division). To je panel koji se pravi po meri i koji ima za cilj da obezbedi jednaku belu svetlost bez odsjaja, oponašajući prirodnu svetlost. Paneli su dostupni u veličinama do 10 sa 3 metara, i mogu efikasno zameniti plafon prostorije u kojoj su postavljeni.

Anton Martens iz kompanije Philips Lighting objašnjava da takve ideje osvetljenja omogućavaju dizajnerima da naprave karakteristiku od plafona, koji se jako retko posmatraju kao element dizajna. „Svetlost (rasveta) je sada arhitektonska komponenta - to više nije samo dodatak u prostoru“, dodao je on.

OneSpace može biti prigušeno u odnosu na preferencije korisnika i ono se takođe može koristiti kao bezbednosno osvetljenje, prema kompaniji Philips. Kompanija sugeriše da je ono pogodno za auto-salone, prodavnice i javne prostore kao što su aerodromi, hoteli i konferencijske sale. Iako se za ove vrste prostora često vezuje oštro i neprijatno osvetljenje, termini koji su koristili arhitekte u radionicama validacije da opišu OneSpace su uključivali „mirno“, „spokojno“ i „slično nebu“.

OneSpace emituje na 450-780 kandela po kvadratnom metru i ima temperaturu boje od 4.000 Kelvina (K), što je značajno veće od izvora svetlosti od natrijuma ili žive. On je takođe dostupan i u verzijama od 3.000K i 5.000K. On postiže 80+ od mogućih 100 na indesku reprodukcije boja, što je sredstvo za ocenjivanje koliko dobro boje deluju u odnosu na njihov izgled pod prirodnim svetlom.

Proizvod OneSpace je bio prikazan početkom aprila na sajmu Light + Building - sajmu za osvetljenje i tehnologiju građevinskih usluga u Frankfurtu.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


LEDVANCE2020-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;