INFONET-468X60-BANNER

Panasonic kontejner za napajanje: Solarna elektrana u kutiji

01.04.2014. | Gizmag

U nastojanju da dovedu pouzdano snabdevanje električnom energijom u novim regionima i udaljenim ostrvskim zajednicama, kompanija Panasonic je razvila proširivi, prenosivi, samostalan fotonaponski sistem. „Kontejner za napajanje“ (Power Supply Container) je opremljen sa dvanaest Panasonic HIT240 solarnih modula na krovu i generiše oko 3kW električne energije, sa 24 olovne baterije koje su u stanju da uskladište 17,2kWh energije korišćene za skladištenje viška električne energije.

U kontejneru, Panasonikova nova Jedinica za kontrolu napajanja (PSCU - Power Supply Control Unit) prati i upravlja sa preostalom električnom energijom u olovnim baterijama sistema i ona je takođe odgovorna za kontrolisanje ponude i potražnje za energijom. Kompanija Panasonic kaže da ovo smanjuje propadanje baterija, time povećavajući njihov životni vek uz smanjenje troškova za održavanje i zamenu. Sistem i njegove povezane energetske mogućnosti se mogu proširiti uključivanjem dodatnih kontejnera u mrežni aranžman.

Samostalne jedinice su projektovane da budu prenosive, lake za montažu i da ne zahtevaju nikakvu profesionalnu radnu snagu za njihovo pokretanje. Panasonic takođe napominje da forma kontejnera omogućava lako pomeranje i transport. Oni se proizvode od strane PT. Panasonic Gobel ES Manufacturing Indonesia, a oni imaju za cilj da smanje cenu jedinica kroz masovnu proizvodnju.

Kao deo indonezijske „obrazovne unapređene politike za izolovana ostrva“, prva lokacija gde će biti postavljena jedinica za napajanje će biti Narodna osnovna škola u Karimundžavi, arhipelagu od 27 ostrva u moru Java, Indonezija. Kompanija Panasonic je izabrala Indoneziju kao poligon za testiranje zbog činjenice da zemlja ima oko 13.000 ostrva, od kojim mnoga nemaju električnu energiju zbog problema proizvodnje energije ili nedostatku pristupa pouzdanog izvora struje.

Na primer, u Karimundžavi, bučni, smrdljivi dizel agregati zadovoljavaju većinu noćnih potreba za električnom energijom na ovom području, ali u toku dana energija nije dostupna. Kako bi zemlje u razvoju poput Indonezije bile konkurentne i stvorile funkcionalno okruženje za učenje, učenici i studenti moraju da imaju pristup ključnim alatima za učenje kao što su računari, projektori, svetla, televizori i itd. Kako bi ispravili ovaj proble i poboljšali uslovi za učenje, kompanija Panasonic će uvesti kontenjere za napajanje u Karimundžavi u julu mesecu ove godine.

Prema kompaniji Panasonic, električna energija za školu će poticati iz kontenjera koji generišu energiju tokom dana, dok će ostatak energije koja se sakupi van školskih časova biti isporučen lokalnoj zajednici. Tokom narednih nekoliko godina, Panasonic planira da nastavi razvoj i sprovođenje svog programa kontejnera za napajanje u nastojanju da donese sigurnu i pouzdanu električnu energiju za azijske zemlje i regione u razvoju.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;