INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Ovako će izgledati „organski gradovi“ u UAE

26.02.2014. | Croenergo

Projekt „Organic cities“ (Organski gradovi) koji je za Ujedinjene Arapske Emirate osmislio arhitektonski studio Luca Curci kao evoluciju savremenog velegrada pruža nam uvid u mogući razvoj novih projekata urbanog života.

Šema predloženog projekta prikazuje mogući izgled dinamičnog kulturnog središta kao prostora okupljanja, interakcije i socijalizacije zajednice. Arhitektura je oblikovana na način da novi oblici postaju deo urbanog okruženja, te samim tim i svojevrsni orijentir u prostoru ove dinamične regije.

Organski gradovi otvaraju niz novih mogućnosti stanovanja, kancelarijskih prostora i trgovina, ali i stvaranje različitih prostora za rekreaciju. Glavni plan projekta napravljen je na način da omogućuje fleksibilnost i prilagodljivost kroz vreme, a svaka pojedinačna zgrada u potpunosti je prilagođena potrebama modernog stanovanja i poslovanja.

Projekt je podeljen u dva glavna dela, a to su pet futurističkih građevina na kopnu, kao i pet polumeseca na veštačkim ostrvima u moru. Sve kopnene i „ostrvske“ građevine povezane su mostovima i parkovima. Manje zgrade su namenjene za stanovanje, dok su polumeseci zamišljeni kao kombinacija hotela i apartmanskih naselja.

Projekt „Organic cities“ bi trebao osigurati dovoljno stambenih jedinica za smještaj 150 hiljada ljudi, dok bi više od 50 odsto ukupne površine projekta činili parkovi i druge otvorene zelene površine.

Fotografije: Luca Curci Architects

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;